Tirant lo blanc, joanot martorell

Páginas: 3 (655 palabras) Publicado: 9 de junio de 2011
TIRANT LO BLANC, Joanot Martorell

El Tirant lo Blanc es una novel·la publicada en 1490 i escrita per Joanot Martorell (1410-1465). Pertanyia a una família de la noblesa i, tenia un caràcterlluitador i bregós que el va portar a intervindre en nombrosos conflictes cavallerescos.
En la dedicatòria del Tirant, Joanot Martorell declara ser l’autor i dóna la data del començament de la novel·la:“com per mi sols ha estat ventilada...la present obra, e començada a dos de giner de l’any mil quatre-cents e seixanta” però va morir abans d’acabar-la i es diu que el seu editor, Martí Joan de Galba, lava revisar i en va redactar alguns fragments, sobretot en la darrera part de l’obra.
La novel·la narra les aventures del cavaller bretó Tirant lo Blanc: els seus amors amb la princesa carmesina iles seues lluites contra els enemics. Combina escenes d’amor, bèl·liques, de sensualisme i erotisme, d’humor...Es tracta de un llibre divertit, però també un compendi de sabers prestigiosos id’habilitats socials.
L’obra es pot dividir en cinc parts. En la primera part es narra la formació del protagonista, Tirant lo Blanc, com a cavaller i la vida d’un altre cavaller, Guillem de Varoic. Aquestsfets transcorren a Anglaterra.
En la segona part l’acció se situa a Sicília i a l’illa de Rodes, on Tirant arriba a ser un almirall Excel·lent. hi ha episodis divertís on es demostra l’enginy i laintel·ligència de Tirant.
En la tercera part, el protagonista se’n va a Constantinoble per llitar contra els turcs que amenacen de conquerir l’imperi bizantí. Ací es narren els amors de tirant amb lafilla de l’emperador, la jove princesa Carmesina, i les escenes amoroses entre els dos amants. Hi ha pareixen personatges que els ajuden en la seua relació, com Plaerdemavida, i uns altres que s’oposencom la Viuda Reposada.
La quarta part narra com tirant es trasllada al Nord d’África per convertir els moros al cristianisme. Conquista diferents regnes i principats i els integra al món...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Tirant lo Blanc de Joanot Martorell y el ceremonial caballeresco
  • TIRANT LO BLANC de Joanot Martorell
  • Tirant lo blanc Joanot martorell
  • Joanot Martorell
  • Joanot martorell
  • Joanot Martorell
  • Joanot martorell
  • Joanot Martorell

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS