John Stuart Mill

Páginas: 10 (2326 palabras) Publicado: 11 de abril de 2015
JOHN STUART MILL

1- Defineix utilitarisme.
L’utilitarisme és la filosofia en què s’arrela el liberalisme polític que acompanya el capitalisme en el seu desenvolupament.

2- Fes un breu resum de la vida i obres.
John Stuart Mill va néixer a Londres. Va rebre una educació molt estricta centrant-se en les ciències naturals i la literatura clàssica, per part del seu pare, seguidor dels principisdel filòsof Jeremy Bentham.
Reformula els principis de l’utilitarisme de manera que hi afegeix la positiva consideració de la diversitat, de l’espontaneïtat, de la imaginació i del valor irreductible de la singularitat humana.
L’any 1843 escriu l’obra de filosofia de la ciència titulada Sistema de lògica demostrativa i inductiva. En la seva obra Principis d’economia política s’apropa alsocialisme. La filosofia política utilitarista s’exposa en l’obra Sobre la llibertat i en L’utilitarisme. En De la servitud de les dones defensa la igualtat de sexes.

3- Quins precedents coneixem de l’utilitarisme de Mill?
El primer precedent de l’utilitarisme és la concepció d’Epicur de la felicitat com a plaer (hedonisme).
La influència més directa en el pensament de Mill és la del filòsof JeremyBentham. A ell es deu la formulació de l’anomenat principi d’utilitat, segons el qual una acció és bona si afavoreix l’increment de la felicitat, i dolenta si contribueix a la seva disminució.
La preocupació social present en el pensament de Mill és fruit de la influència dels socialistes utòpics francesos, influx en gran mesura degut a la col·laboració amb Harriet Taylor. Mill també és sensible alpositivisme de Comte, autor de qui es va escriure i amb qui coincideix en la necessitat d’estudiar els fenòmens socials i en la intenció de modificar i reformar la societat.
4- A Jeremy Bentham li devem la formulació del principi d’utilitat. Com el va formular?
A Jeremy Bentham es deu la formulació de l’anomenat principi d’utilitat, segons el qual una acció és bona si afavoreix l’increment de lafelicitat, i dolenta si contribueix a la seva disminució. Bentham adopta una posició hedonista i identifica la felicitat amb el plaer i la infelicitat amb el dolor. Aquest autor considera que la naturalesa ha situat la humanitat sota el poder de dos únics principis, el dolor i el plaer, i s’oposa a les concepcions austeres del puritanisme anglès, que defensava el rebuig dels plaers materials isensorials.

5- L’utilitarisme té com a principi la felicitat per a la majoria. Però David Hume ja en va parlar. Què va dir?
Segons Hume, el sentiment moral més primari és el d’humanitat, sentiment que ve amb la percepció de felicitat o d’infelicitat que sentim tots els humans com a conseqüència d’una acció. Els humans compartim les mateixes percepcions sobre les accions bàsiques que provoquenfelicitat; per tant, tenim els mateixos sentiments morals primaris d’aprovació o de rebuig sobre allò què és útil o perjudicial per a la naturalesa humana, i que ens fa feliços.
Des de la perspectiva moral són bones aquelles conductes que contribueixen a la felicitat i el benestar individual o social, mentre que són dolentes les que hi van en contra.

6- Quina resposta dóna Mill a la pregunta “Per quèla felicitat general és desitjable”?
Segons Mill, és un fet que tothom desitja la felicitat general i d’aquí es desprèn que la felicitat general és desitjable. Des del punt de vista lògic, partir d’un fet per provar un principi moral suposa caure en un error del tipus conegut com a “fal·làcia naturalista”, ja que el discurs salta de premisses sobre “allò que és” a una conclusió sobre “allò que hade ser”.
D’altra banda, hi ha qui ha revalorat la justificació que Mill ofereix afirmant que no és pròpiament de caire lògic, sinó psicològic. Segons aquesta interpretació, primer es tracta de constatar de quina manera realment actuem els humans per, després, proposar quin principi ètic ha d’orientar el nostre comportament. I, en darrer terme, també s’ha adduït que el principi d’utilitat és...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Utilitarismo, John Stuart Mill
  • John stuart mill
  • john stuart mill la libertad
  • John Stuart Mill
  • John Stuart Mill
  • John stuart mill
  • John stuart mill
  • John Stuart Mill

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS