Josep Carner

Páginas: 3 (741 palabras) Publicado: 22 de noviembre de 2013
POMPEU FABRA

Qui era?
Pompeu Fabra (Barcelona, 1868 - Prada de Conflent, 1948). Era lingüista i gramàtic. Es va formar durant l'època del Modernisme literari i a l'entorn de L'Avenç -una empresacultural que editava la revista d’història i cultura fent una crítica sobre el debat cultural del país en aquella època- tot i que també va rebre el suport dels Noucentistes, que li ajudarien al'acceptació social de les seves propostes. Sota aquest segell de L'Avenç va publicar les seves primeres contribucions a la Llengua Catalana, com ara el Tractat d'ortografia catalana (1904) o la primeraedició de la Gramàtica de la Llengua Catalana (1912).
Fabra es convertirà també en un referent per als escriptors catalans, sobretot amb els articles aplegats a El català literari (1932).BIOGRAFIA
Pompeu Fabra i Poch va néixer a la vila de Gràcia el 1868. Des de molt jove va expressar el seu interès per la lingüística, tot i que seguirà estudis d'enginyer industrial. Cap a la dècada dels 90el trobem vinculat a L'Avenç, i és sota aquest segell que publicarà les seves primeres propostes en el camp de la gramàtica: va publicar el 1891 en castellà “ Ensayo de gramática del catalán moderno”i el 1898 va veure la llum el seu llibre titulat la “ Contribució a la gramàtica de la llengua catalana “.
Fabra, amb l’ajuda dels seus amics de L'Avenç –sobretot Jaume Massó i Joaquim Casas-, vatenir un paper cabdal en la campanya d'aquesta publicació per a dur a terme una reforma ortogràfica, amb la qual es posaven les bases del català modern.
Va participar en la revolució d'octubre de1934, pel que va ser expulsat de la seva càtedra. Durant la Guerra Civil espanyola va donar suport a la causa republicana, i en acabar la contesa va marxar a França, on va morir.
Poc després ,el 1904,va publicar el “Sil·labari català” i el “Tractat d'ortografia catalana”, Fabra tindrà un èxit notable amb la comunicació presentada al I Congrés Internacional de la Llengua Catalana. Durant el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Josep Carner
  • Josep Carner
  • Josep Carner
  • Josep carner
  • josep carner
  • Josep carner
  • Josep Carner
  • Josep Carner

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS