Josep Carner

Páginas: 5 (1138 palabras) Publicado: 14 de junio de 2012
Josep Carner: Princep dels Poetes.
Josep Carner i Puig-Oriol (Barcelona, el 9 de febrer de 1884 - Brussel•les, el 4 de juny de 1970) fou un poeta, periodista, autor de teatre i traductor català. Fou el màxim representant de la poesia del Noucentisme. Renovà la poesia, la llengua la prosa. Creà un nou estil de periodisme polític. Es llicencià en Dret i en Filosofia i Lletres. Va exercir càrrecsa Gènova, Brussel•les París... Durant la guerra civil espanyola es mantingué fidel a la República i no tornà a residir mai més a Catalunya. També destacà com a traductor d'autors com Charles Dickens, William Shakespeare...Amb només vint-i-sis anys, el 1910, fou proclamat Mestre en Gai Saber en els Jocs Florals.

Els seus inicis estaven marcats d’influències modernistes i verdaguerianes,.Elllibre anomenat “Primer llibre de sonets” significà una primera ruptura en el món poètic català, no tant per la temàtica –retrats de figures femenines, descripcions, cants a l’amistat- com per l'eleccÍó d’una forma rígida i clàssica.. Amb Els Fruits saborosos (1906) Carner és reconegut com el nou gran poeta, car s’ajusta a l’ideal noucentista: contenció, perfecció formal, subjectivitat controlada.Lasíntesi havia estat realitzada: predilecció pels noms grecs, culte a la forma, temes externs al poeta, al costat d’una valoració patent del ritme Els fruits saborosos són la primera creació cíclica on Carner assoleix una veritable unitat poètica, superior a la del grup de sonets; l'idioma s’ha fet realment apte per als «entretocs», per a les formes suggerents i la delicada música d'un estildeterminativament familiar i solemne. A partir d’aquest moment, i consagrat com a poeta i com un dels capdavanters del noucentisme, Carner publicarà d'altres llibres, que contribueixen a crear la imatge d’un Carner amable, poeta elegant, enamoriscat i de paraula fàcil i acurada.
El 1920 emigrarà a Gènova, Costa Rica, Beirut, etc. La seva partença ja coincideix amb els primers indicis de ladavallada del Noucentisme i la manifestació pública de les discrepàncies de Josep Carner amb la línia política que la Lliga Regionalista adoptava en aquells moments; al temps que assenya-la una nova etapa en la vida de Carner com a poeta. D’aquesta època destaquem El cor quiet (1925).Tot i que siga més conegut per la seva poesia, Josep Carner fou també un prosista excepcional. La prosa catalana modernadeu tant a Carner com la poesia. Carner, tanmateix,no conrea la novel•la -tot i que havia anunciat diverses vegades l’aparició d’una quemai no arribà a escriure-. Carner fou, però, un hàbil contista. La primera obra que publicà d’una certa consistència fou precisament en prosa: L'idil•li dels nyanyos (1903).

El Noucentisme:
El noucentisme va ser un moviment literari i artístic català deprincipis del segle XX. Va començar el 1906 amb la creació de Solidaritat Catalana i va acabar amb el cop d'Estat de Miguel Primo de Rivera el 1923, bé que la seva petjada estètica perdurà fins la guerra civil i fins i tot després d'aquesta.Eugeni d'Ors va ser el primer que va fer aparèixer aquest nom en les seves Gloses, encara que de bon començament no li donà un estil definit, més que la voluntatde renovació dels intel•lectuals i artistes apareguts ja amb el nou segle
Es tracta d'un moviment molt lligat a la política i liderat per la burgesia a diferència d'altres períodes marcats per la revolució o el canvi, ja que els noucentistes reivindiquen l'ordre i el seny. Igualment, les institucions van fomentar el noucentisme recolzant les inversions culturals des de laMancomunitat deCatalunya.
Caraterístiques:
 L'imperialisme: el terme indicava un nacionalisme no separatista,[1] sinó d'imposició cultural i econòmica:
 L'arbitrarietat: l'art, com a bellesa formal, no necessitava una connexió directa amb la realitat
 Classicisme: es retorna al model clàssic, d'inspiració grecollatina,
 Mediterranisme: el marc cultural de referència, és el Mar Mediterrani, bressol de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Josep Carner
  • Josep Carner
  • Josep Carner
  • Josep carner
  • josep carner
  • Josep carner
  • Josep Carner
  • Josep Carner

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS