jusep carner

Páginas: 2 (322 palabras) Publicado: 2 de noviembre de 2013



UN MODEL POÉTIC NOUCENTISTA A 'LES PRUNES D'OR' DE JOSEP CARNER.
'Les prunes d'or' és un dels 18 poemes que componen el poemari de Els fruits saborosos que publica a l'any 1906 elpoeta català Josep Carner. Aquest poemari va marcar l'inici d'una nova estètica, el Noucentisme (moviment cultural e ideològic que es va desenvolupar entre 1906 i 1923). Carner, a través delspoemes ens presenta una realitat ordenada, harmònica i serena, sotmsa a un procés d'idealització, amb personatges arquetípics que es mouen en un marc natural idíl·lic. En aquest poema, laprotagonista, Aglaia, es troba descansant a l'ombra d'una prunera en un xafagós dia d'agost quan, temptada per les prunes, s'alça i es menja una. El poetadescriu l'escena com un sensual combat enteAglaia i la pruna que es menja. El poema mostra en diverses ocasions clares característiques que fan que aquest poema siga el millor exemple de la literatura noucentista.
Per a començar, el temadel poema presenta les característiques de la poesia noucentista: La protagonista és una dona bella i sensual (la feminitat és un tema freqüent al Noucentisme) , per altra banda, el poema estàdedicat al cicle de la natura que ens remet al tòpic del locus amoenus , aquests temes creguen un món idealitzat que en aquest cas reflecteix la catalunya ideal que la poesía noucentista preténconstruir.
El noucentisme té una influència classicista del món greco-llatí que també queda reflectit en el poema de Carner. El exemple més clar es : Aglaia; el nom grec de la protagonistaque intensifica el bucolisme d'aquesta escena campestre. El bucolisme ens remet a una determinada concepció de la natura que té l'origen en els clàssics grecoromans, ens hi podem referir també aaquest espai com un locus amoenus. També notem la influència en que el poema està dividit en sis estrofes de quatre versos de dotze síl·labes (dodecasíl·labs), per tant són alexandrins.
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • carne
  • carnes
  • carne
  • Carne
  • carnè
  • Que es la carne
  • carnes
  • Carne

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS