La bogeria

Páginas: 8 (1806 palabras) Publicado: 7 de abril de 2011
La bogeria. Narcís Oller

Novel.la escrita el 1899.
Narcís Oller està dins la Renaixença (1833-1892). El 1892 arrenca el Modernisme. Ollerr és representant de la Renaixença als inicis i del modernisme després. Després apareix el Noucentisme i Oller queda descol.locat.
A Catalunya, al S XIX hi ha una burgesia industrial potent,...una classe política que va consolidant el català conservadorAl S XIX el realisme està de moda (novel.la realista) i a França és un moviment molt important. Creuen que la novel.la ha de reflectir l’objectivitat. Balzac (francès) diu que vol pintar la realitat del seu temps i això quedarà com a testimoni. És per això, doncs, que hi ha tanta descripció. Aquest també serà un punt que anirà formant a Oller com a escriptor.
El 1882, Oller escriu una primeranovel.la, “La papallona”, que ja va ser considerada com a una modernitat, va sorprendre.
Al mateix temps, trobem la novel.la històrica (d’origen anglosaxó). Per escriure utilitzaven personatges històrics. Per això Oller utilitza Prim com a personatge històric, ídol d’alguns dels personatges de La Bogeria.
En aquell moment hi ha 2 gèneres més per explicar com escribien els autors de l’època.D’una banda, trobem el fulletó (d’Eugene Sue) que era d’origen francés i es feia servir en la premsa. En el fulletó hi domina la dramàtica morbosa. No té les característiques de la novel.la històrica ni de la novel.la realista.
En la novel.la romàntica no interessa explicar la societat, sinó els sentiments i les emocions. A Catalunya trobem en Martí Genís que escriu “Julieta”. Oller només té unanovel.la que s’apropa a la novel.la romàntica: “Vilaniu”.
També trobem el costumisme. El costumisme es plasma en la narrativa i s’anomena “quadre de costums”: reflecteix els costums de les classes populars. És un gènere que té a veure amb la pintura i el teatre perquè hi ha una voluntat fixaciste. Hi ha descripció. En aquest gènere es tracten accions molt teatrals, per això està relacionat amb elteatre. El costumisme va associat a la creació d’estereotips, caracteritza personatges. En el contumisme hi ha diàleg en llenguatge col.loquial. autors representatius del costumisme són: Robert Robert i Emili Vilanova.
Narcís Oller intenta superar els límits d’aquests gèneres que hem anomenat.
Comença fent narrativa curta, fa notes preses a partir de l’observació, fa descripcions, reflecteix larealitat. Però això no el satisfà prou.
“Isabel de Galzeran” és la primera narració. Després escriu “Vilaniu” cap als 80. Al 1882 escriu “La papallona”, aquesta novel.la crida molt l’atenció perquè és naturalista, però hi ha una cosa que no lliga amb el naturalisme: Oller s’entendreix. El naturalisme és un intent de superació pràctica i teòrica del realisme. Segons el naturalisme francès la funció dela novel.la és observar i analitzar les personalitats humanes, esbrinant la força de l’herència genètica i del medi ambient.
El naturalisme fa un estudi rigurós amb voluntat quasi científica dels elements patològics d’aquesta societat. Es fan estudis de les passions i s’ha de triar personatges amb passions.
L’escriptor ha de disseccionar les passions, per tant no es pot sentir pena pelspersonatges. El metge de La Bojeria dissecciona les passions. En La bogeria el metge parla del determinisme genètic (determinisme de l’herència). La bogeria no és una novel.la naturalista, però té característiques del determinisme.
Hem dit que “La papallona” sí és una novel.la naturalista, tot i que hi ha una cosa que no lliga amb el naturalisme: Oller s’entendreix amb el personatge. “La papallona” ésel sobrenom d’un estudiant que té una història d’amor amb una noia i es comporta malament. Oller intenta entendre quines van ser les causes, però Oller s’entendreix amb el personatge.
Pel que fa a La Bogeria, Oller no intenta explicar-la a partir del naturalisme, sinó que dubta de si el naturalisme pot explicar la malaltia d’en Daniel i per aquest motiu no hi ha un sol narrador. Oller no...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La bogeria
  • La bogería
  • La bogeria
  • La Bogeria
  • La bogeria
  • La bogeria
  • La bogeria
  • LA BOGERIA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS