la bogeria

Páginas: 9 (2048 palabras) Publicado: 29 de mayo de 2013

I.E.S RAMBLA PRIM

“La Bogeria”
Narcís Oller



Carol Muñoz Rivera
1er Batxillerat

2013


 Argument
Aquesta novel·la, breu i ben aconseguida, es basa en un fet real que l'autor va conèixer de prop: la mort d'un seu client. A la novel·la, un ric propietari de Vilaniu , de caràcter idealista i romàntic, pateix un lent i indeturable procés d'alienació mental. Elprotagonista és Daniel Serrallonga, aferrissat partidari del general Prim durant la revolució de 1868, i l'acció transcorre entre Vilaniu i Barcelona. De fet, l'admiració pel general Prim no deixa de ser un tret autobiogràfic , i aquesta admiració pel general reusenc reapareix a la darrera novel·la, quan la protagonista agafa el mateix cognom: Pilar Prim. El narrador no és omniscient, sinó que és un delspersonatges de la novel·la. Enfront de l'idealisme de Serrallonga, es contraposen el racionalisme estricte de Giberga, l'estudiant de Medicina, i l'actitud més humana, a voltes gairebé irresponsable i irreflexiva, d'Armengol, el futur advocat. Giberga i Armengol són dos amics del narrador, de qui no acabem de saber-ne el nom, i tots tres giren al voltant de la figura del boig. Tot plegat és unareflexió de Narcís Oller sobre la dialèctica humana , que es debat entre dos pols constantment: l'herència genètica vs. el medi ambient, l'idealisme vs. el materialisme, l'esperit vs. el raciocini, etc. Oller conclou que cal evitar les actitud extremes cap a un o altre cantó.
 Estructura Narrativa
L’obra de La bogeria s’estructura en 9 capítols dividits en 3 blocs cadascun. En línies generals,al primer bloc se’ns parla dels antecedents de Serrallonga; en el segon bloc, de l’estat d’alienació del protagonista, i en l’últim bloc el resultat que esdevindrà d’aquesta alienació.
El primer bloc està compost dels 3 primers capítols, que serveixen per presentar-nos el protagonista, Daniel Serrallonga, i els seus antecedents, que segons Giberga són la causa de la seva bogeria. Serrallonga ésun personatge singular, amb un caràcter exaltat, estrafolari i d’un físic també un xic estrany: “Quan jo el vaig conèixer ja feia parlar d’ell”. (cap.1) “En Daniel Serrallonga [...] devia tenir llavors un vint-i-cinc anys; però descolorit, xuclat de cara, amb barba espessa, arranada d’un roig pebre i sal [...] tenia el cap gros [...] els ulls rodons, girats en blanc i la nina esbarriada [...] eraalt i esprimatxat, vestia amb descuit i es distingia pel mal gust de ses corbates” (1r capítol). Com hem vist, el narrador fa un retrat del personatge físicament i psíquicament i ens mostra la visió que dóna des d’un principi el protagonista. La informació d'en Daniel Serrallonga arriba al lector d'una manera indirecta a través de l’Armengol, en Giberga i l'Adela, la seva germana, que expliquen lesaccions del protagonista. En aquest primer bloc també se’ns presenten els antecedents de Serrallonga que, com hem dit, Giberga qualificarà com els causants de la malaltia del protagonista. La seva família, tant la seva mare com les germanes, però sobretot el pare, pateixen una mena de bogeria. La història de la seva família, contada per Giberga a Armengol i al protagonista, ens mostrarà un parediputat de Madrid que anirà empitjorant: s’enganxarà al joc, deixarà les seves filles a càrrec de la seva germana un cop se li ha mort la dona, creurà que aquesta li feia el salt i, per tant, les filles no eren seves,etc. La mare serà turmentada per la bogeria del seu marit fins que acabarà morint durant el part. I quant a les germanes, a l’Adela, la més gran, la descriuran com “un diable ambfaldilles” (cap.3) i la Carolina, la petita, “pitjor que la gran” (cap.3) a més de ser geperuda i ser epilèptica. El segon bloc consta dels capítols quart, cinquè i sisè i se centra en la vida de Daniel de Serrallonga tot i que sigui absent a l’acció. Se’ns fa notar l'alteració mental del personatge a través de l'assassinat del General Prim on el protagonista intenta descobrir la trama per la qual va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La bogeria
  • La bogería
  • La bogeria
  • La Bogeria
  • La bogeria
  • La bogeria
  • La bogeria
  • LA BOGERIA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS