La Bogeria

Páginas: 9 (2041 palabras) Publicado: 12 de mayo de 2012
INTRODUCCIÓ
La bogeria és una novel·la de Narcís Oller, considerada la peça més important de l’autor. Va ser escrita amb tècniques naturalistes i d’acord amb la llei de l’herència i la influència d’un medi opressiu, Oller planteja una problemàtica d’anàlisi psicològica i de moral social. La novel·la va ser escrita a Puigcerdà durant l’estiu de 1898, però no va ser publicada fins l’any 1899 aBarcelona per Antoni López Robert.
Aquesta novel·la està basada en un fet real (la mort d’un client d’ Oller), tracta del jove Daniel Serrallonga, de com es va tornant boig, i fa un estudi de les causes de la seva bogeria, plantejant de dues teories científiques que hi havia en discussió en aquella època:Una defensa que Daniel Serrallonga ha heretat la malaltia.
La novel·la és un estudipsicològic de la malaltia mental i de les conseqüències socials d’aquest reflectit en la persona de Daniel Serrallonga segons tres punts de vista:
El de narrador, que a la vegada és també un personatge.
El d’un amic del malalt (actitud habitual de la gent davant el boig).
El d’un metge.
La novel·la té dues característiques:
L’objectivisme creat pels diferents punts de vista i el determinisme. Sensdubte, la vida de Daniel Serrallonga ve determinada pel medi i per l’herència (pare dement i suïcida, mare mística i histèrica, una germana mal formada i epilèptica i una altra de nimfòmana).
La bogeria és una novel·la programàtica que no s’aparta gaire dels casos científics tractats per Zola.
4.La novel·la consta de nou capítols, agrupats en tres etapes: els tres primers expliquen els antecedentsdel
protagonista (ideals, caràcter, aspecte físic,..), els tres següents expliquen l'evolució de la bogeria, i els tres
últims són els resultats d'aquesta evolució.
El llibre descriu el procés d'embogiment que portarà Daniel Serrallonga a una mort misteriosa en un
psiquiàtric. Serrallonga, presentat com una persona extranya i extravegant, evoluciona al llarg de la novel·la
fins semblar unboig. El narrador, a qui li va explicant la història d'aquest personatge − i a la vegada s'explica
al lector − el seu amic Armengol, va opinant sobre el comportament de Daniel, i contrastant la opinió amb
altres. Aquests són els continguts de La bogeria.
La finalitat d'aquesta novel·la no és explicar la vida d'un boig, sinó tractar sobre el tema de l'herència genètica;
enfocar la bogeria des dediferents punts de vista, l'humorístic (Armengol), el científic (Giberga) i d'una
manera humanista (narrador)
EL CONTEXT HISTÒRICLa bogeria és l’única novel·la en què l'acció es mou a cavall de Barcelona i de Vilaniu. Pel que fa a l’emmarcament cronològic, abraça des de l’inici del 1868 fins al daltabaix de la borsa del 1883 passant per les primeres manifestacions de la implantació de la RevolucióIndustrial. Si resseguim el temps intern de la novel·la ens adonarem que la història segueix un tractament el·líptic: els tres primers capítols passen entre el gener i l'estiu del 1868; els capítols quart, cinquè i sisè tenen lloc el 1872; el capítol setè el 1878; el capítol vuitè conté fets esdevinguts entre el 1881 i el 1883; l’acció del darrer capítol transcorre al setembre del mateix 1883.Oller punteja aquests quinze anys amb una sèrie de referents històrics, que responen al subtítol de l'obra, “Novel·la de costums del nostre temps”, i que contribueixen a dotar el text d’una major versemblança: al primer capítol es fa referència a una obra estrenada per l’actor i director Lléo Fontova (gener del 1868); al capítol quart s’esmenten les corts constituents (1869), l’assassinat delgeneral Prim (1870) i la tercera guerra carlina (1872-1876); al vuitè s’al·ludeix a l’enderrocament de la Ciutadella de Barcelona (1869) i a les especulacions borsàries (malgrat que la febre  borsària va donar-se entre el 1876 i el 1886, els anys d’auge van ser el trienni 1881-1883). Es tracta, en definitiva, de recrear un període relativament proper al moment de l’escriptura (l’estiu del 1898). La...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La bogeria
  • La bogería
  • La bogeria
  • La Bogeria
  • La bogeria
  • La bogeria
  • La bogeria
  • LA BOGERIA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS