La Borsa

Páginas: 9 (2075 palabras) Publicado: 14 de abril de 2012
La Borsa
Laia Blanch Taberner
Estada a l’Empresa - 1r Batxillerat

Índex:

1. Definició de la Borsa..............................pag.3

2. Origen de la Borsa.................................pag.3

3. Evolució de la borsa d’ Espanya..............pag.4

4. Cronologia de les borses........................pag. 9

5. Qui intervé a la Borsa?.......................... pag.9

6.Classificació dels mercats financers.......pag.10

7. Resum dels Índex borsaris.....................pag.10

Definició de la Borsa:
La borsa és un mercat on es compren i venen actius financers materialitzats en forma valor o també dit finances com ara accions*, obligacions, derivats... El preu d’aquests valors varia segons la llei de la oferta i la demanda.
*Una acció és la part en la que esdivideix el capital d’una empresa S.A. El valor de l’acció en si s’anomena valor nominal però en canvi el valor que l’ inversor està disposat a oferir-te per l’acció s’anomena valor de cotització.

Origen de la Borsa:
L’origen de la borsa com a institució va ser a finals del s.XV a les fires medievals d ’Europa Occidental. En aquestes fires és on van començar les transaccions de títols devalors mobiliaris. La paraula “Borsa” va aparèixer a la ciutat de Bruixes (Bèlgica) a finals del s. XVI. Els comerciants es solien reunir per portar a terme els seus negocis, en un local que era propietat de Van der Bursen. D’aquí ve la paraula borsa, de “bursen” que en holandès significa borsa.

Evolució de la Borsa d’ Espanya:
A Espanya, més o menys al segle XIV, a l’edat mitjana, es van crear lesLONJAS de CONTRACTACIÓ, que eren llocs on els comerciants es trobaven i feien intercanvis o venien productes (com ara gra, llana, seda...). Encara en conservem alguns edificis, el de Palma de Mallorca, el de València i el de Barcelona. Aquestes operacions es consideren l’origen de la borsa encara que realment l’ inici es troba a Bruixes i Amsterdam.

El Rei Ferrant VII, al 1831 va crear laBorsa de Madrid. Al 20 d’octubre va ser quan hi va haver la primera sessió de contractació. Els bancs, ferrocarrils i empreses siderúrgiques van ser els primer en cotitzar-hi.

Al 1854 es va publicar el primer Butlletí Oficial de Cotització.
Al 1866 es va establir el Banc d’ Espanya i dos anys més tard es va crear la Pesseta, la moneda de canvi d’ Espanya.
Al 1878 es va construir l’ actual palaude la Borsa de Madrid, que va ser inaugurat per la Reina Maria Cristina el 7 de Maig.
Al 1900 La borsa Espanyola ja tenia 61 empreses cotitzant-hi, incloent-hi algunes empreses de Cuba i Filipines que s’ hi acabaven d’ incorporar.

En el cas de la borsa, la primera guerra mundial no li va afectar gens, inclús va augmentar el seu rendiment. Ni tampoc el crac del 29 de la Borsa de Nova York. Peròsi que va afectar greument la guerra civil, provocant que es tenqués i no
es pogués fer cap moviment financer.

Al 1940 la borsa de Madrid va tornar a obrir negociacions i es va mantenir estable fins que l’augment de turisme va significar un gran impuls econòmic.

Al 1973 amb Joan Carles com a rei d’ Espanya hi va haver la crisis del petroli que es va ajuntar amb la mort de Franco al

1975i va provocar un gran sotrac a la borsa. Per intentar solucionar-ho es va crear un nou sistema de liquidació que va ser la base de l’actua’l.

L’ ingrés d’ Espanya a la Comunitat Econòmica Europea i les inversions a l’estranger van desencadenar un gran “boom” econòmic que es va finalitzar un any més tard amb el crac mundial (que va ser desencadenat pel crac del 29).
La salvació d’aquestasituació va ser la integració en el Sistema Monetari Europeu al 1988.
Un any més tard va començar a funcionar el mercat continu d’accions (CATS: Toronto Computer Assisted Trading System).
Es va començar a negociar amb 7 grans valors i es va acabar l’any amb 51.

Arrel d’això es van establir aquestes institucions: (amb les quals es van substituir els agents de canvi i borsa per societats i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • bors
  • Borsa
  • bors
  • guerra de los bors
  • Fira de la borsa
  • La borsa 2009
  • La borsa "català"
  • La borsa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS