La ciutat cremada

Páginas: 6 (1328 palabras) Publicado: 6 de abril de 2014
LA CIUTAT CREMADA
DIRECTOR

Antoni Ribas i Piera (Barcelona, 27 d'octubre de 1935 - 3 d'octubre de 2007) va ser un director de cinema i guionista català.

Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona i en Ciències Econòmiques per la Universitat de Madrid. Guardonat amb l'Ordre de les Arts i les Lletres de França, va iniciar la seva trajectòria artística com a ajudant de direcció deLluís Lucia, Rafael Gil i Luis García-Berlanga. Més endavant va escriure les obres teatrals El buit (1964) i Escac al rei i a la reina (1964).

La vida professional d'Antoni Ribas està marcada pel cinema reivindicatiu dels perdedors de la Guerra Civil espanyola que van expressar les seves idees amb la transició democràtica després de la mort de Franco.
En aquell període, Ribas va fer la sevamillor pel·lícula com a director 'La ciutat cremada', era el 1976, un fresc sobre la societat catalana de començaments del segle XX amb la Tràgica de Barcelona com a rerefons, va guanyar el primer premi del Festival de Cine Ibérico y Latinoamericano de Biarritz.


ARGUMENT

La ciutat cremada reprodueix els esdeveniments històrics que es van produir a Barcelona entre 1898 i 1909. El 1898 esclatauna guerra entre els Estats Units d'Amèrica i Espanya, que se salda amb la pèrdua de les últimes colònies espanyoles a Ultramar, entre elles, Cuba. La pel·lícula fa una explícita al·lusió a la derrota militar de les tropes espanyoles , en presentar una comitiva de soldats que arriben abatuts des de l'illa caribenya. Entre ells, es troba Josep, que porta una motxilla amb els diners recaptat desprésde la venda del negoci d'Els Palau a l'illa. Josep coneixerà , poc després a Remei i Roser. Ell i Remei contrauran matrimoni , però Roser no desistirà en el seu afany per seduir. Sigui com sigui, Josep s'incorpora a la família Palau, però mai renunciarà al seu humil origen. els interessos empresarials de la burgesia catalana entronquen amb les aspiracions socials del proletariat, s'incardinenmútuament per compartir un espai comú . la inestabilitat econòmica que va provocar la pèrdua de les últimes colònies espanyoles banda de l'Atlàntic, obliga la burgesia a apoderar-se de nous mercats. Paral·lelament, la manca de orientació del moviment obrer comporta un cert desordre social, però no obstant això, Solidaritat Obrera canalitza les reivindicacions de la seva classe, i s'erigeix ​​com aoposició a Solidaritat Catalana, que perseguia formar un bloc polític burgès sòlid, per contenir les aspiracions centralistes del govern de Madrid. Per la seva banda, la família d'Els Palau viu a paral·lel als principals esdeveniments de la època en què la pel·lícula s'ambienta , però Josep constitueix el veritable vincle amb la realitat . La sensibilitat social que li caracteritza , l'incita aparticipar durant els fets de la Setmana Tràgica amb un grup d'obrers en la lluita contra tropes del exèrcit que es disposen a reprimir la revolta , com succeeix simultàniament , en la resta de la ciutat. Tanmateix , Roser, de manera desenfadada i ignorant els esdeveniments que evolucionen al voltant d'ells, acaba captivant Josep , que abandona finalment la lluita , i en un accés de passió, fan l'amorsobre una teulada . El rapte de Josep per part de Roser podria dir que representa la indiferència o l'egoisme propi de la classe benestant que , tot i que ha sofert considerables pèrdues econòmiques , disposa d'els recursos suficients per recuperar el patrimoni perdut. Context històric: Si bé el film atorga un gran significat als grans esdeveniments del període històric que tracta, no òbvia ,d'altra banda , detalls de no menys calat econòmic, polític i social. No en va, esdeveniments com la pèrdua de les últimes colònies d'Ultramar ( Cuba , Puerto Rico i les Filipines) subvertir el "status quo " de la societat de l'època. La pèrdua de Cuba després de la derrota de les tropes espanyoles el 1898 va suposar, també, la pèrdua d'un enclavament comercial amb el qual la burgesia catalana...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ciutat cremada
  • ciutat cremada
  • Que es la crema
  • Crema
  • cremas
  • Cremas
  • cremas
  • CREMAS

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS