La ciutat romana

Páginas: 5 (1063 palabras) Publicado: 12 de marzo de 2012
Introducció

L’objectiu d’aquest treball és saber com i on vivien els romans, les seves cultures i costums.
Explicarem les diferents zones que s’hi podia trobar en un ciutat romana, com per exemple: la basílica, el temple, l’amfiteatre, les termes, etc.
També de les seves conquestes i de totes els vies en que podien accedir a Roma.

Les ciutats conquereixen el territori

Qualsevol ciutatprovincial que seguia el model de Roma, es mirava d'adaptar les institucions i els edificis que solien haver-hi a la capital.
I que fossin dedicats a l'administració, a la religió o al lleure, eren els elements que més caracteríizava la manera romana d'entendre la vida, de conviure i de divertir-se.
D'aquesta manera els ibers i els altres pobles del Mediterrani occidental van tenir queabandonar els seus poblats i emigrar a les ciutats, on es van anar acostuman a la civilització dominant. Per tant, l'establiment de ciutats va ser el principal mitjà de romanització, ja que va permetre imposar una unitat de mercat, una administració lligada a Roma, un dret, una cultura i una llengua comuna sobre la gran diversitat de pobles de la conca mediterrània.

Arquitectura de la ciutat

Lesciutats eren solien ser edificades de nova planta i podien ser planificades pels urbanistes.
Els urbanistes decidien on es construiria la nova ciutat i projectaven un plànol. Era on s’indicava on es costruirien els espais dedicats a les seves necessitats: habitatges, botigues, temples, places, carrers, clavagueres...
L’urbanisme seguia un model, un model influenciat per els gregs i els etruscs.La ciutat es completava amb una plaça al mig de la ciutat, el fórum,etc. Tenia una muralla que envoltava tota la ciutat, amb torres de vigilància.

El fórum, el centre de la ciutat

El fòrum era una plaça pública,  un gran espai a l'aire lliure, acostumava a ser rectangular i envoltat de porxos on sota es ficaven els petits comerços. Era el centre de la ciutat, tots els ciutadans anaven allài passaven l’estona lliure que tenien. Més endavant la plaça va pasar a ser un lloc noble i religiós, i per aixó les botigues que estaven sota els porxos van tenir que anar a un altre plaça.
   

La basílica:

Eren petits edificis que estaven ajuntats amb la plaça del fórum.
És un espai rectangular on hi ha dos o mes sales separades per columnas, la nau superior es mes alta ja que te unesfinestres perque pugui entrar la claror.
La seva funció era per el culte cristià i civil.

 
El temple:

Al mig del fórum hi havia un gran edifici anomenat temple, es considerava religiós.
El temple tenía un porxo sustingut amb columnas gegants, i era molt famós per les seves façanes.

Es feia servir per un culte als deus i religiós.

Els edificis públics per l’oci

Els romans, enaquella época, aprat d’anar al temple i a la basílica, també tenien altres lloc on podien anar, com per exemple el teatre, l’amfiteatre, el circ i les termes.
El teatre:
Els primers teatres romans eren de fusta i desmuntables. Al cap del temps a Roma es van començar a construir de pedra com els models grecs.
El teatre grec es dividia en tres parts:
* Gradería: on seien els espectadors* Orchestra: un espai circular on cantava i ballava el cor,
* Construccions de l'escenari: una plataforma on actuaven els actors i un edifici que feia de teló de fons, magatzem i vestidors.

L’amfiteatre:
L'amfiteatre és un edifici circular on es podía veure espectacles violents.
Consta de tres parts bàsiques:
*  Pista o Arena: Era on es feien els espectacles i estava cobert desorra.
*  Soterrani: Sota l'arena, estaven els magatzems, els departaments pels lluitadors i les gàbies de les feres. Hi havia un de rampes servia per pujar les feres a l'arena.
*  Graderia: Construïda per un sistema de galeries amb volta que la sostenien i permetien accedir-hi per unes escales. Estava separada de l'arena per un mur d'uns quatre metres anomenat podium. També una o més...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La ciutat romana
  • Preguntes ciutat romana
  • La ciutat romana
  • La ciutat romana
  • Ciutat de Ciutats
  • Ciutat vella
  • Ciutat Morta
  • La ciutat llunyana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS