La crisi de l'Antic Regim

Páginas: 7 (1597 palabras) Publicado: 5 de noviembre de 2013
1.LA CRISI DEL REGNAT DE CARLES IV(1788-1808)
1.1.La monarquia de Carles IV
Carles IV va confiar el poder a Godoy, tras mostrar desconfiança en els cercles nobilIaris de la cort i el desig de trovar algú de la finalitat del qual puguera estar-ne segur.
L’execució de Lluís XVI,va obligar a Carles IV a declarar la guerra a França(1793-1795)La derrota de les tropes españoles va desatar uninterés de Espanya cap als francessos per lo que van firmar una aliança en França(Napoleó) i aixo va desatar un conflicte amb la Gran Bretanya que volia mantener el seu domini maritim. La batalla de Trafalgar, l’armada francoespanyola va ser derrotada i aixo va suposar la perdua de quasi tota la flota de Carles IV, aquets desastre va acentuar la crisi de hisenda reial(reducció del ingresos, per lareducció del tràfic maritim) Godoy va recorre al endeutament i l’augment de les contribucions i va planejar reformes com la desamortització.Va provocar una amplia oposición de la noblesa i l’Esglesia contraries a les reformes de Godoy.Per altra banda les càrregues sobre els agricultors va significar un descontentament popular,van augmentar les epidermies,la fam i l’escassetat aço va significar queGodoy estaba davant de una greu crisi.
1.2.El motí d’Aranjuez
L’any 1807 Godoy i Carles IV van signar el tractat de Fontainebleau amb Napoleó que permitia a les tropes de Napoleó creguar per Espanya para atacar a Portugal, aliada de la Gran Bretanya.A canvia se repartirien Portugal entre els dos paissos.Les tropes es van anar penetran en Espanya i es van colocar en puestos especifics comBarcelona,Vitòria i Madrid.
El 18 de març del 1808 va esclata un motí a Aranjuez,on residien els reis, amb la por de que la presencia francesa acabara en una invasió real del países es van anar cap al sud.El motí pretenia la sustitució de Godoy i la abdicació de Carles IV en son fill Ferran.Es va desatar una crisi profunda en la monarquia espanyola, Napoleó va decidir atacar a Espanya e invadila, ocupantel tron i annexant el país a l’Imperi.
1.3.La monarquia de Josep Bonaparte.
Napoleó va nombrar al seu germà Josep Bonaparte rei d’Espanya i va convocar les Corts per tal d’aprovar una contitució que acabara amb l’Antic Règim i ratificara el nombrament de Josep I.El nou codi de Baiona reconeixia la igualtat dels espanyols davant de la llei, els impostos i l’accés als carrecs públics.
JosepBonaparte pretenia la liquidació del Antic Règim i es va concretar la desamortització de terres de l’església i la desvinculació de les promogenitures i de les terres en mans mortes.
2.LA GUERRA DE LA INDEPENDENCIA(1808-1814)
*Godoy va intentar fer reformes internes:intens de desamortitatzació eclasiastica,inquisició,promoció societats econòmiques…etc
2.1.La revolta popular i la formació de Juntes.2 de maig del 1808,la resta de la familia reial va fer marxa cap a Baiona on creien que Napoleó tenia segrestat a Ferran VII.Pero una multitud es van congregar davant de palau para evitar que marxaren i es va alçar contra la presencia francesa.La revolta va ser reprimida durament per les tropes del general Mural.
Van sorgir Juntes d’armament i defensa,per a evitar la invasió francesa, van ser enprimer lloc locals i estaven formades per partidaris de Ferran VII, un poc mes endavant van sorgir les Juntes provincials que asumir la sobirania del rei i van declarar la guerra a Napoleó buscant suport en la GBretanya. També es crea la Junta Suprema Central que dirigirá el país i reconeix a Ferran VII com a rei legitim d’Espanya.
2.2.La resistència:setge i guerrilles
La invació de Napoleópareixia rápida i fácil pero la resistencia de les ciutats sotmeses als setges,bombardejos i fam, van inmobilitzar l’exercit i van impedir el progres.Napoleó es va desplaçar a Espanya i el seu progres va ser irresistible,l’exercit español no podia per a aixo la resistencia es va fer per mitja de les guerrilles,petits grups locals,se encargaven de destruir instalacions,interferien en els moviments i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La crisi de l’antic règim a espanya (xix)
  • Activitat programa de radio crisi de l'antic règim
  • La crisi de l'Antic Règim
  • La Crisi De L'Àntic Règim
  • Crisi de l'antic règim
  • Crisi de l'àntic regim
  • La Crisi De l'Antic Regim
  • L'Antic Regim

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS