La cultura maia

Páginas: 9 (2027 palabras) Publicado: 7 de enero de 2011
Situació Geogràfica:

Abans de la conquesta espanyola la civilització maia es trobava en els territoris següents: els actuals estats mexicans de Yucatán, Campeche, Tabasco, Chiapas, Quintana Roo, també a l’actual Guatemala, Belice, Hondures i el Salvador. La civilització en total va tenir un territori amb més de 400.000 Quilòmetres quadrats, aproximadament com França. La major part de poblacióes concentra a Guatemala des de fa més de 4.000 anys. El 55% de la població és índia. Actualment el Maies son 3 milions d’habitants que es troben en un territori de 324.000 Quilòmetres quadrats també implica una part de Mèxic i Belice. Els Maies parlen més de 22 llengües diferents.
Les matances que hi van haver a la civilització maia (Guatemala) durant els 36 anys mentre que durava el conflicteés la que va ocórrer a Santiago de Atitlán, el 1 de desembre de 1990

Cronologia:

La cronologia que té la civilització maia es va dividir en tres grans períodes, que són els següents:
El període pre-clàssic: Segle 9 o segle 10 aC- d. ©
El període clàssic: 100-800 d. ©
I el període pos-clàssic: segle 9 o segle 10- 1697.

Religió:

1. Déus bons i déus dolents

Els deus Maies encaraque siguin tant nombrosos, tenen una sèrie de trets diferencials comuns bastant importants:
• Les divinitats són la major part antropomòrfiques amb una sèrie de trets diferencials humans, animals encara que també podien combinar el atributs de bastants animals.
• Els déus tenen un caràcter dual, en quan al seu aspecte extern (juvenil o d’ancià) a la seva naturalesa (bondadosa o malèfica ) otambé a la seva sexualitat. Així, podien ser a la vegada joves i vells, i tenir més d’un gènere.
• Predominen el déus relacionats amb el temps i la divinització dels dies i altres divisions cronològiques.
• Els déus es presenten sota els aspectes múltiples. Un sol déu relacionats amb el temps y la divinització en altres divisions cronològiques.• Els déus es presenten sota aspectes múltiples. Un sol déu podria tenir diferents fases y, per tant, els noms corresponents, per el que sembla hi ha més déus dels que hi ha en realitat. El déu que representava un cos celest tenia en el món subterrani un rostre diferent al del món superior.
• Els objectes no animats els hi venien esperits que de vegades aconseguien a arribar ala categoria divina.
• El cosmos Maia era a la vegada diversitat i unitat, per al que els déus eren aspectes de la mateixa potencia, però cada potencia podia ser representada d’una manera diferent. Aquella era una religió monoteista i politeista a la vegada.

2.La Parella Creadora:

El mite de la parella divina, mascle i femella sembla estar estès per tota l’àrea maia. És la personificaciódel primer mascle i de la primera femella. En el Popol Vuh, la parella creadora es diu “E Quaholom” y “E Alom”. Hi ha altres noms, però es desconeix si son altres déus o qualificatius per aquesta parella.

3.Una vida més enllà:

Els càstigs de Xibalbà eren molt nombrosos; eren càstigs de molta maneres. el primer càstig era “la casa fosca” que, a l’interior només hi havia tenebres. El segon lacasa on tremolaven, Xuxulim-ha, que a dins hi feia moltíssim fred. hi havia un vent fred i insuportable al seu interior. El tercer càstig era la Casa de los Tigres, on només hi havia tigres afamats. Els tigres estaven tancats dins la casa. Zotzi-ha, la Casa dels Rat-penats, s’anomenava “L’habitació Del Càstig”. Dins d’aquesta casa no hi havia res més que Rat-penats que xisclaven, cridaven ivoltaven per la casa. Els Rat-penats estaven tancats i no podien sortir de la casa.
El cinquè es deia la Casa de les navalles, Chayin-ha, dins només hi havia navalles afilades que grinyolaven les unes amb les altres dins de la casa.
La mort tancava el cicle de la vida terrenal i obria el de la vida eterna. Els Maies creien en la immortalitat de l’ànima i en el més enllà. El esperit deixava el cos...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Maie
  • La Mai
  • tu mai
  • Maia
  • Maio
  • La por que no s'acaba mai
  • VIVIAN MAIER
  • TU MAI EN TANGA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS