La Diversitat Humana. L'Antropologia Social Estudia Com Es Formen I Es Desenvolupen Les Societats I Les Cultures Humanes, Trencant Amb El Concepte De “Primitivisme” I Reivindicant La Historicitat Pròpia De Cada Una D'Elles:

Páginas: 5 (1189 palabras) Publicado: 25 de octubre de 2012
Tot i compartir les mateixes característiques biològiques, els grups humans són molt diversos. Hi trobam una gran varietat de formes de vida, d’històries, de relacions socials i d’universos culturals que configuren una realitat intrínsecament heterogènia.
Per tal d’estudiar el perquè i el com d’aquest fet, existeix l’antropologia social i cultural. Aquesta disciplina beu de les fonts vives deles diferents societats i cultures i n’analitza aspectes com la configuració social, la religió, l’economia i els elements simbòlics, a fi de donar una teoria sobre el seu sorgiment. Lluny d’un mer folklorisme, compara les societats entre si per veure com s’originen els diferents llenguatges culturals i com canvien al llarg de la seva història.
En aquest sentit, i gairebé fins al segle XX, termescom "primitivisme" i "cultures exòtiques" eren expressions recurrents per referir-se a altres grups humans que els europeus trobaven en els seus viatges o colonitzacions. Però, coincidint amb el sorgiment de l’estudi sistemàtic de les societats, això canvià. Una de les transformacions més significatives la propicià l’antropòleg francès Claude Levi-Strauss, pare de l’estructuralisme i un delscientífics més influents del segle XX. Amb els seus estudis contribuí a destruir la idea del primitivisme cultural i descobrí l’existència de societats calentes i de societats fredes, és a dir, societats amb canvis més ràpids o més lents, però que presentaven un conjunt de pautes molt semblants. Així, desenvolupà la idea d’una gramàtica universal present en totes les cultures.
D’aquesta manera, gràciesa les seves investigacions en les tribus del Brasil com els bororo, els namikwara i els indis tupi, pogué revelar les estructures bàsiques del parentiu, que es troben darrere de la configuració social. En conseqüència, les formacions familiars o de cosanguinitat defineixen un conjunt d’aliances que generen una comunitat i que presenten, alhora, un grau alt de variabilitat. En aquest sentit, podemtrobar societats patrilineals, com és el cas de la tribu yako i dels massais; matrilineals, com els aixantis i els hopi, i virifocals. A diferència de les societats occidentals, en les quals avui dia el llaç de descendència no és determinant, les societats tribals són formes d’organització en què el parentiu sí que és prioritari. Així, un neix dins una tribu i hi mor, i totes les relacions ques’estableixen són a partir del llinatge i del clan.
Quant a les noves línies d’investigació cultural, en les darreres dècades una de les propostes més influents i interessants ha estat el "simbolisme cultural", defensat per l’antropòleg nord-americà Clifforfd Geerz, que a partir de l’estudi de les societats de Bali, Java, Sumatra i el Marroc, formulà la idea d’una descripció densa de la cultura, ununivers cosmovisonal que determina la manera d’entendre el món de cada societat.
Globalització cultural?
Les cultures no són entitats tancades: evolucionen, es relacionen, divergeixen. De fet, l’antropologia ha donat certes repostes per entendre per què es produeix aquest fenomen. Evolució cultural, difusionisme, substitució, invenció i convergència són alguns dels models teòrics utilitzats perexplicar els canvis dins una cultura. Ara bé, actualment vivim en unes xarxes socials molt complexes. Migracions, fenòmens com el turisme i canvis en les relacions econòmiques configuren el nou espai social de la globalització. En aquest context, sembla que les diferències tendeixen a reduir-se enfront d’una homogeneïtzació. Però, segons molts d’antropòlegs i científics socials, passa exactament elcontrari. Arran de la modernització, es constata un augment de propostes culturals, ja sigui de recuperació o de resemantització d’antigues pràctiques, o bé la creació de noves. Així, en les societats urbanes i modernes, en les quals les relacions són més extenses i canviants, es desenvolupen actualment nous fenòmens, com ara les tribus urbanes. Tot i no ser tribus en sentit estricte, les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • HUMANIDADES I
  • Diferencies humanes i diversitat cultural PAC2
  • L'Etnografia Com A Mirada A La Diversitat Social I Cultural
  • Encuadre Humanidades I
  • Practica I Anatomia Humana
  • Borrador Humanidades I UCAB
  • Recursos humanos i
  • HUMANIDADES I 01

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS