La Eso

Páginas: 2 (312 palabras) Publicado: 27 de febrero de 2013
D’altres autors medievals

Altres autors importants de l’Edat mitjana són:

1. Francesc Eiximenis (1340?-1412?): frare franciscà, natural de Girona i autor de Lo crestià. Aquesta obra és untractat a l’entorn de tot allò que ha de saber i fer un bon cristià en tots els àmbits, inclòs el més quotidià. Va escriure per a un públic burgès i en un llenguatge entenedor, fent servirsovint exemples.

2. Sant Vicent Ferrer (València, 1350-Bretanya, 1419): frare dominicà. Predicador conegut a diferents territoris europeus, es conserven els seus sermons, transcrits literalment peruns escrivents o reportadors. Hi són habituals les exclamacions i les onomatopeies, com ho era, segons sembla la gesticulació. S’adreçava sovint a un públic popular.

Sant Vicent Ferrer feiaels seus sermons acompanyat de tot un seguici: hi havia els penitents, que sovint es flagel·laven, i els reportadors, que transcrivien els sermons, onomatopeies incloses. Sembla que aquestssermons despertaven un veritable fervor popular, fins i tot a l’estranger, malgrat que sant Vicent parlava sempre en català. L’explicació es troba en la passió amb què parlava, que feia emocionar lesmasses, fins i tot quan no l’entenien.

3. Anselm Turmeda (Mallorca, mitjan segle XIV-Tunis, 1430/1440): frare franciscà. A Tunis es convertí a la religió mahometana. La seva tomba a Tunis ésvenerada públicament.

4. Jaume Roig (València, principis segle XV- Benimànet, 1478): metge de prestigi i autor de l’Espill o llibre de les dones, obra escrita en 16.359 versos. S’hi explica lavida imaginària d’un personatge, sobretot la que té a veure amb les diferents dones amb qui es relaciona, a través d’un humorisme grotesc, de vegades desagradable, i una misogínia ferotge de laqual només se salven la Verge Maria i la dona de l’autor, Isabel Pellisser.

5. Joan Roís de Corella (Gandia, 1433/1443-1497): possiblement sacerdot, fou autor d’obres religioses, amoroses i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS