La mano negra. Comentari de text

Páginas: 6 (1255 palabras) Publicado: 10 de diciembre de 2014



Presentació del text
Tipus de Font
És una font de tipus secundària, ja que el text es un fragment extret de “La Alcarria Obrera” i de “Mano Negra, la leyenda de la injusticia rural”, dos blogs escrits després dels fets narrats.


Naturalesa del text
Text de caràcter polític i ideològic, ja que fa referència al desenvolupament de l’anarquisme a Espanya. També de la societat que hihavia a finals del segle XIX


Data
Els dos textos van ser publicats al 2008 als blogs “La Alcarria Obrera” i “Mano Negra, la leyenda de la injusticia rural”


Autor/a
Els dos blogs són de caràcter anònim


Destinatari
Els lectors dels anomenats blogs.




Resum i anàlisi del text

El text titulat “La mano Negra” es un resum dels successos ocorreguts a finals del segle XIX per laorganització fantasma anomenada la Mano negra. Analitzant el panorama polític d’aquest període, es pot observar que la instauració de l’estat capitalista estava finalitzada, amb la burgesia com a classe dominant. Derrotats els carlistes, i tenint a Alfons XII1 com a aliat, l’única oposició al control del país era la resistència del poble. La introducció de les idees anarquistes va fer que elsproletaris s’organitzessin en associacions i es formessin assemblees per debatre diversos temes. L’anarquisme va arrelar fortament a Andalusia i a Catalunya, zones on hi havia gran tensió entre govern i anarquistes.
Això va impulsar una important repressió contra els anarquistes, arribant a l’extrem de crear una organització fictícia anomenada La Mano Negra, impulsada per policies, periodistes isimpatitzants del govern. A aquesta organització se li imputaven diversos delictes contra l’ordre públic, fins i tot assassinats. Per corroborar-ho, pressionaven a falsos testimonis perquè declaressin en contra dels imputats, entre d’altres manipulacions jurídiques. Tant els grups anarquistes locals, com la FTRE2 declaraven no tenir-hi res a veure, però tot i així, molts van ser jutjats, torturats iassassinats sense prova alguna.
Aquesta repressió va arribar a l’extrem de condemnar a mort a 15 camperols andalusos, dels quals 7 van ser executats a la Plaça del Mercat de Jerez de la Frontera, i divuit van ser condemnats a disset anys de presó.
El procés també va arribar al Castell de Montjuïc3, a Barcelona, on el fiscal va al·legar que només tenia les confessions donades per els acusats,però que eren suficients per condemnar-los. Aquestes confessions extretes sota tortura per guàrdies Civils, van condemnar els imputats per delictes que no havien comès.
En l’actualitat encara es segueix investigant que va passar realment. Estudis com el de Clara E. Lida4 ajuden a entendre els esdeveniments tràgics que giren entorn aquesta organització fictícia. Molts escriptors mantenen que “LaMano Negra” va ser un muntatge del Govern, com Vicente Blasco Ibáñez5. Altres, com Juan Madrid6 diuen que sempre s’ha volgut imputar als anarquistes de qualsevol crim per minar la seva imatge i reputació.
Interpretació del text i context històric:

Els successos de la Mano Negra estan situats a finals delsegle XIX, on l’expansió de les idees anarquistes i els posteriors moviments obrers van crear un clima revolucionari mai viscut a Espanya.
Per posar en antecedents, el moviment obrer espanyol va sorgir com a conseqüència de la revolució industrial i la societat burgesa capitalista que controlava el país en aquell moment. A causa de la migració massiva de camperols a les grans ciutats per a treballara les fàbriques, va sorgir una nova classe social anomenada proletariat. Aquesta classe la composaven les famílies que vivien a les ciutat i treballaven a les fàbriques en condicions infrahumanes. Des del primer moment, els empresaris burgesos van explotar els treballadors per aconseguir d’ells el màxim benefici. Aquesta situació va provocar una unió entre els treballadors en grups o societats...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentario de texto: la federación de trabajadores y la mano negra
  • Comentario de texto: Romance de la pena negra,
  • Mano Negra
  • La Mano Negra
  • La mano negra
  • LA MANO NEGRA
  • La Mano Negra
  • La Mano Negra

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS