La papallona

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 5 (1044 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 4 de febrero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
Marta Montaño Moreno

Treball: La papallona

Català

Curs 2007-20080. Dades bibliogràfiques:
Títol: La papallona.
Autor: Narcís Oller.
Editorial: Selecta.
Col·lecció: Butxaca.
Any: La primera edició va ser l’any 1882.
Pagines: 222.


1. Dades sobre l'autor:
1. Biografia de l'autor:
Narcís Oller (Valls, 1846 - Barcelona,1930). Cursà estudis de Dret a la Universitat de Barcelona. De tendències liberals durant la seva joventut, aviat es desentengué de la política i acabà integrant-se dintre la societat de la Restauració. Fou oficial de secretaria de la Diputació de Barcelona i, més tard, procurador de tribunals. S'incorporà a la revista "La Renaixensa".


2. Altres obres del mateix autor:
Novel·les:Croquis del natural (1879).
La papallona (1882).
Notes de color (1883).
L'escanyapobres (1884).
Vilaniu (1885).
La febre d'or (1890-1893).
La bogeria (1899).
Rurals i urbanes (1916).Al llapis i a la ploma (1918).
Renyines d'enamorats (1926).
Les seves Memòries literàries, publicades el 1962.


Peçes teatrals: La brusa (1899),

Contes: Figura i paisatge.2. Argument (màxim 1 pàgina):
Toneta, una jove òrfena de pares viu amb la Madrona, una amiga de els seuspares, que varen morir a la fàbrica on treballaven. Na Toneta comença a treballar a sa casa dels hostes de la Madrona, on coneix a nen Lluís, un dels estudiants. La Toneta se enamora d’ell, encara que en Lluís tontetja amb altres al·lotes i només pareix que esta enamorat de ella quan estan junts. Na Toneta acaba quedant-se embarassada d’un nin que nom Ramon mentres que en Lluís no apareix, i la Tonetas’ha d’encarregar de tot.
En tenir el fill na Toneta comença a tenir problemes de salut i no pot donar de mamar al seu fill, i contracten a una dida que s’encarrega de donar-li el pit al nin, per això se l’endú a Castellfort, encara que un pic per dia mare i fill se veuen.
Al cap de pocs dies, es mor el fill de la Mercè, i na Toneta se pensa que es el seu fill i comença a cridar desesperadament,desprès compren que no es el seu fill.
Pocs dies desprès, arriba en Lluís a la casa, però no li toneta ni ell se veuen. En Lluís finalment reconeix a la Toneta i també al seu fill. La Toneta se desperta i definitivament se casen, al vespre, la Toneta es va morir.
3. Personatges:
1. Descripció física i psicològica dels 2 protagonistes:
Lluís: Té una figura ben proporcionada,no molt alt, és fort i robust, té una barba finíssim i rossenca, de rostre ovalat amb un front bombat i de cabells cargolats i tossuts, ulls negres i expressius de llavis molsuts i elàstics.
És un al·lot de tracte senzill, alegre, simpàtic, que dona consells a la gent, afalaga a les mares i festeja amb les filles, conta acudits, ballador, a les tendres li fan descomptes i les cambreres corrend’arrera d’ell.
Estudia el quart any de dret.

Toneta: Te 20 anys, òrfena de pares, pobre, alta, d’un color de pell fosc, sensible, de posat seriós i mirar modest amb un geni fort. Treballa com a cosidora a la casa dels ospes, es la protagonista de l’historia.2. Caracterització breu de 5 personatges secundaris:
• Madrona: De mitjana edat, corpulenta, morena i de faccionsgegantines, anava vestida com les jornaleres.
• Senyora Pepa: Baixeta i rodonxona, de musculatura flonja amb arrugues a la cara.
• Miquel Castellfort: Jove reposat, reflexiu, malenconiós, s’havia enamorat d’una dona; la Mercè.
• Mercè Castellfort: Sempre disposada a xanxejar, seriosa i de excel·lent bondat.
• Ignasi: Home sorrut, queEspai:

Descripció del...
tracking img