La pell dels líquids

Páginas: 4 (907 palabras) Publicado: 19 de febrero de 2015
Justificació del tema escollit: hem escollit aquest tema perquè: en primer lloc, és un experiment molt vistós i que poden realitzar els infants ja que no hi ha cap risc ni element tòxic; en segonlloc, perquè treballa un concepte que tot i semblar a priori molt complicat pels alumnes és fàcil de comprendre; en tercer lloc, per la seva quotidianitat i per ser materials dels que disposamhabitualment a casa; i finalment, perquè tot i partir d’un concepte físic com és la tensió superficial, durant l’experiment també apareixen diverses reaccions quan interaccionen diferents composts. D’aquestamanera es treballa física i química en un mateix experiment.
Quina ciència hi ha al darrera del nostre experiment?
Sabem que l’aigua crea una espècie de membrana elàstica anomenada tensió superficialdegut a l’atracció de les seves molècules en superfície. Una de les primeres característiques que coneixem del sabó durant la sessió, és la seva capacitat per trencar aquesta tensió superficial quanhi entra en contacte. Això permet que els líquids o sòlids lleugers, que abans estaven sobre la seva superfície, i es mesclin amb l’aigua.
Quan introduïm els colorants a la llet comprovam que, adiferència del que succeeix amb l’aigua (el colorant es dispersa, es dilueix), es manté a sobre de la superfície en forma de cercle. Quan posam en contacte el sabó amb la llet, primer els colorants només esbarregen a la part més superficial i, malgrat s’hagi trencat la tensió superficial de l’aigua (que és un dels components principals de la llet), no es dilueixen perquè la llet conté greix. Després,entra en acció una segona característica de les molècules del sabó: per una banda, són hidròfobes (repelen l’aigua) i, per l’altra, són hidròfiles (atreuen l’aigua). Això provoca una barreja de l’aiguai dels greixos de la llet i, aquesta, que els colorants s’hi vagin mesclant a poc a poc.

SESSIÓ: LA PELL DELS LÍQUIDS
La següent sessió està pensada per dur a terme a un tercer cicle de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mesurar la densitat dels liquids
  • La Pell
  • la pell
  • Pelle
  • liquids corporals
  • La Pell Freda
  • La Pell Freda
  • La Pell Quemada

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS