La Republica

Páginas: 5 (1073 palabras) Publicado: 20 de febrero de 2015
La República
Llibre II 368-376
a) Explica com sorgeix la divisió dels treballs en el desenvolupament de la ciutat.
La ciutat es separa per estaments segons el caràcter natural dels ciutadans , que es relacionen amb la part de l'ànima a la que tendeixen. Segons Plató, no hi ha dues persones iguals, això implica que cadascuna te les seves tendències naturals i fa el que se li dona bé, escentren en la seva feina segons les seves aptituds.
b) Digues quines són les tres especialitzacions de treballadors.
Treballadors manuals que produeixen els productes, comerciants que s'encarreguen d''intercanviar productes amb altres ciutats. és a dir que donen lloc al comerç i servidors que donen serveis a la ciutat.
c) Quins són els trets fonamentals dels guerrers?
Els guerrers han de servalents, forts, ràpids, fogosos per poder atacar i també filòsofs per naturalesa, per distingir l'enemic de l'amic sota qualsevol circumstància.
d) Quina relació hi ha entre l'educació, el control i el saber en la categoria dels guerrers?
Els soldats són educats en gimnàstica i música, és a dir en el cos i l'ànima. Plató diu que comença primer per la música que per la gimnàstica, ja que el guerrerstambé han de ser filòsofs i tenir la saviesa per saber a qui atacar en qualsevol moment, i el control dels guardians sobre ells, ja que els ajuda a governar la ciutat, que Plató els compara amb gossos de raça.

Llibre IV 427-445
a) Enumera les tres virtuts de la ciutat i defineix-les
Prudència: Una ciutat és prudent y encertada en les seves determinacions si els seus guardians coneixen laciència de la preservació per la qual s'encerten les determinacions.
Valerosa: Una ciutat es valerosa si el grup format pels guerrers de la ciutat tenen la virtut del valor, que és la força y preservació de mantenir la mateixa opinió sobre les coses que s'han de témer i les que no en qualsevol moment.
Templança: És una virtut que es dóna a qualsevol dels estaments que Plató compara a una harmoniamusical perquè es dona a tota la ciutat entre el que es inferior i superior ,y es l'ordre i el domini de la concupiscència i plaers , és a dir "ser amo de si mateix" si el que es millor predomina sobre el que es pitjor d'una persona.
b) Quina es la relació entre la prudència, saviesa i valor, d'una banda, amb la justícia?
La justícia d'una ciutat és quan cada un dels llinatges fa el que té que fersegons les seves virtuts que són la prudència, saviesa i valor, és a dir els guardians de la ciutat governen, els guerrers els ajuden i els treballadors són governats
c) Diferència entre justícia i injustícia. Comenta-la
La injustícia és un crim contra la ciutat quan un ciutadà d'un llinatge concret realitza el que fa qualsevol altre llinatge o estament, no vol dir que es canvi de feina mentreestigui en el mateix estament però per exemple un comerciant no pot exercir mai de guardià per la seva riquesa. En canvi la justícia seria tot el contrari, en que cada estament fa el que ha de fer.
d) Quina analogia hi ha entre l'home i la ciutat?
L'home és semblant a la ciutat que és més extensa, i posseeix el mateix nombre de parts de l'ànima com virtuts a la ciutat.
e) Defineix laconcupiscència i la còlera.
La concupiscència és la part de l'anima que desitja i té apetits des de l'irracional.
La còlera és la part irascible que s'alia amb la part racional per lluitar en contra dels desitjos i la concupiscència.
f) Hi ha una identitat entre l'individu i la ciutat?
Si la ciutat és justa on tots els estaments fan el que tenen segons les seves virtuts , l'individu és just ja que totesles seves parts de l'ànima tenen aquestes virtuts i estan en harmonia. Les virtuts de la ciutat són les virtuts dels seus ciutadans segons els tres llinatges.
g) Explica la concepció de la justícia.
La justícia és quan cada part ja sigui de l'ànima o la ciutat fa el que li toca segons les seves virtuts, i el produir accions justes produeix justícia.



Llibre VII , 514-520
a) Per què es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • republica
  • REPUBLICA
  • republicas
  • La republica
  • La republica
  • La República
  • republica
  • republica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS