La Resiliencia

Páginas: 27 (6688 palabras) Publicado: 12 de marzo de 2013
TEIXIR PARAULES, CONSTRUIR HISTÒRIES
Nosaltres som éssers que vivim i ens fem en l’acte de conversar. Expliquem històries en converses que ens ajuden a entendre millor els fets i els esdeveniments.
La resiliència, té a veure amb un reguitzell d’històries on és present la màgia quotidiana (metàfores, mites, contes...)

- En mans del destí
Oda Nabunaga va ser un senyor de la guerra. Odatenia un exèrcit molt poc nombrós, comparat amb l’altre senyor feudal amb el que havia de batallar. A prop per on s’havia de lliurar la batalla hi havia un temple xintoista, que tenia la capacitat de vaticinar els favors divins. Les persones hi anaven a demanar favors al divins. Quan sortien del santuari tiraven una moneda, i si sortia cara el seu favor es compliria.
Oda va tirar la moneda i vasortir cara. Van guanyar la batalla. Però resulta que la moneda tenia dues cares.
La resiliència és anar pel món amb una moneda de dues cares. Sovint el destí està a les nostres mans. El futur s’ha de construir i nosaltres tenim molt a dir. L’ésser humà té la capacitat de ser guionista i protagonista de les seves pròpies històries.

- Més fot que l’odi
Tim Guénard, va passar una infància moltdura: la seva mare el va abandonar, el seu pare li fotia pallisses, va patir maltractament d’un orfenat, va ser violat i tancat a la presó... Tim tenia 3 grans somnis, convertir-se en el cap d’una banda, ser expulsat del correccional i matar el seu pare. Els dos primers els ha complert, però ara s’estima al seu pare. Ell és la prova de que les ferides es poden cicatritzar lentament amb amor. En Timés una persona resilient. Ell diu “he mentit a la genètica”
La resiliència és un cant a la llibertat, un no al determinisme. La majoria de determinismes humans no són definitius. El destí previst no té perquè complir-se i cap infantesa per molt desgraciada que hagi estat pot determinar la vida futura.
La resiliència emmarca l’antidestí.

- Lance Armstrong, resilient
Lance Armstrong, nova conèixer el seu pare biològic, el seu padrastre l’assotava. Tot i així va triomfar com a tri atleta i ciclista (amb ajut de la seva mare i del seu amor salvador).
L’any 1996 li van diagnosticar un càncer testicular i la metàstasis als pulmons i al cervell. Després del càncer va retornar a la vida i a l’esport. Va guanyar el Tour de França set vegades consecutives. Ara es dedica a la sevafundació contra el càncer.
Armstrong és una persona resilient, va superar una infantesa difícil i una malaltia terminal. Com diu ell “No sé quin serà el camí que em depara la vida, però emprenc aquest viatge amb seguretat de saber que cada dia és preciós i que cada pas és un pas important”
Armstrong ens demostra que cada persona, malgrat les múltiples adversitats, pot avançar en el transcurs de laseva vida, seguint el seu camí amb esperança que noves cruïlles s’obrin en cada moment.

ELS ANTECEDENTS I ELS ORÍGENS
Les metàfores impregnen la nostra vida quotidiana. Elles , condicionen la nostra manera de pensar i el nostre comportament. Les metàfores serveixen per guiar les nostres accions i conformar la nostra visió del món.
La resiliència és una metàfora generativa que construeixfuturs possibles sobre l’esperança humana i l’assoliment de la felicitat davant els patiments, els traumes i el dolor viscut.

- Com superar els entrebancs
Per què algunes persones poden fer front als entrebancs i a les proves més dures de la vida, mentre que altres es senten superades per l’obstacle més mínim? Aquelles persones que superen les adversitats de la vida i en surten enfortides lesqualifiquem de persones resilients.
La resiliència, es tracta de reanimar el que creiem acabat, “reencantar-nos” nosaltres mateixos, redescobrir allò extraordinari que tots tenim, treure la llum el nostre “tresor” amagat.
Metafòricament, el procés resilient és com la creació de la perla dins d’una ostra. Quan un granet de sorra entra en el seu interior i l’agredeix, l’ostra secreta nacre per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resiliencia
  • Resiliencia
  • La resiliencia
  • resiliencia
  • Resiliencia
  • Resiliencia
  • La Resiliencia
  • La resiliencia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS