La restauració monàrquica

Páginas: 3 (711 palabras) Publicado: 15 de enero de 2015
LA RESTAURACIÓ MONÀRQUICA (1875-1902)


1.El regnat d’Alfons XII. El sistema canovista.

La Restauració monàrquica va ser rebuda amb satisfacció pels grups conservadors, que esperaven que lamonarquia imposaria l’estabilitat política i econòmica i garantiria el manteniment de l’ordre social.
L’estabilitat del sistema es va veure afavorida per la pacificació bèl•lica i la redacció d’unanova Constitució, proclamada el 1876 i tenia un clar caràcter conservador, (liberalisme doctrinari), inspirada en els valors tradicionals de la monarquia, la religió i la propietat.
Contingut:
-Sufragi censatari fins el 1890 que s’aprovà el sufragi universal masculí.
- Sobirania compartida entre les Corts i el rei. S’hi atorgaven poders amplis al monarca ( dret de vet, nomenament delsministres i potestat de convocar, suspendre o dissoldre les Corts)
- Corts bicamerals.
- Confessionalitat catòlica de l’Estat (es restablí el pressupost de culte i clero)
- Declaració de drets, que esvaren anar restringint per lleis ordinàries posteriors ( impremta, expressió, associació i reunió)

La pacificació s’aconseguí després de la fi de la guerra carlina (1876) amb la conseqüent abolició delrègim foral (els territoris bascos van quedar vinculats al pagament d’impostos i al servei militar com a la resta de l’Estat) i de la insurrecció cubana (Guerra del Deu Anys, 1868-1878) que vafinalitzar amb la signatura de la Pau de Zanjón, que incloïa una amnistia, l’abolició de l’esclavitud i reformes polítiques i administratives que incloïen representants cubans a les Corts espanyoles. El1879, el retard de les promeses va provocar la Guerra Chiquita, el 1879 i la insurrecció posterior de 1895, que ja no acabaria fins la independència definitiva de Cuba.

El sistema canovista
El nousistema polític, configurat per Antonio Cánovas del Castillo, tenia un caràcter clarament conservador i es fonamentava en un sistema parlamentari liberal, però escassament democràtic. Hi havia dos...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resum de La restauració monarquica.
  • La restauració monàrquica
  • restauracio monarqu
  • La restauració monàrquica
  • La restauració monàrquica (1875
  • La restauració
  • La restauració
  • Monarquica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS