La restauració

Páginas: 7 (1591 palabras) Publicado: 6 de noviembre de 2010
EL SISTEMA POLÍTIC DE LA RESTAURACIÓ

Pàgina 148

(EL PAPER DE LA MONARQUIA

Antonio Cánovas va assumir la regència fins a la tornada del rei, el gener del 1875. Cánovas no cercava el retorn als temps d’Isabel II(en la qual va ser ministre en dues ocasions), sinó que tenia el propòsit de crear una constitució que vertebrés un sistema polític basat en el bipartidisme i en pacificar el paísposant fi a la guerra de Cuba i al conflicte carlí.
Així doncs, Cánovas era representat per una actitud conservadora, es va oposar tant a la monarquia d’Amadeu de Savoia com a la Primera República. Va encapçalar la minoria conservadora a les corts i volia crear un partit alfonsí que preparés la restauració de la monarquia en la persona d’Alfons. Cánovas, va ser considerat l’artífex del règimpolític de la restauració i l’inspirador de la Constitució del 1876.
Respecte totes aquestes dades i juntament amb el text a treballar, entenem que Cánovas i la seva creença respecte la monarquia era completa devoció. La considerava una institució superior, permanent i al marge de qualsevol decisió política. Constituïa un poder moderador que havia d’exercir d’àrbitre en la vida política i garantir labona entesa i l’alternança entre els partits polítics. Els poders dels que era partidari que gaudís el rei eren: dret de vet, nomenament de ministres i protestat de convocar les corts, suspendre-les o dissoldre-les sense comptar amb el govern.

(POSA’T A PROVA pàgina 167

1-SINTETITZA

a)Quin sistema polític va idear Cánovas per assegurar la Restauració de la monarquia?
El bipartidismeQuins van ser els suports principals que va tenir?
Martínez Campos, Alfons XII, bona part de l’Esglesia, alguna part de la noblesa...

b)Quins mecanismes asseguraven durant la restauració l’alternança en el poder entre els partits dinàstics?
Fraus electorals com utilitzar noms de difunts o policies vestits de paisà per a recollir vots suficients per a sortir escollits.
Quines semblances iquines diferències hi havia entre els conservadors i els liberals?
Els conservadors afavoreixen els valors tradicionals, es a dir, les costums i creences religioses, culturals o nacionals. Ja que cada cultura té diversos valors establerts, els conservadors en diferents cultures tenen diferents metes. En el context polític, es denomina conservadorisme a aquelles opinions i posicionaments,generalment de centre-dreta i dreta, que afavoreixen tradicions i que són adversos als canvis bruscos o radicals. En el social, els conservadors defensen valors familiars i religiosos. Generalment el conservadorisme s'associa al nacionalisme i el patriotisme. En el aspecte econòmic, els conservadors històricament es van posicionar com proteccionistes -en oposició al lliurecanvisme econòmic, en canvi, elliberalisme és un grup d'ideologies polítiques, socials i religioses que afirma la llibertat de la persona i la supremacia de l'acció individual per sobre de la col·lectiva. Això implica que les estructures de govern redueixin la seva intervenció al mínim necessari per a garantir la convivència. El punt de vista de la persona i el gaudi de la llibertat individual es consideren els paràmetresvàlids per jutjar la bondat d'una política i d'una social. En aquesta perspectiva, els poders de l'estat han de complir amb límits estrictes per evitar la violació dels drets i llibertats dels ciutadans. D'això es desprèn de la negativa que de tant en tant sorgeix del poder autoritari de la monarquia i del clergat, i del totalitarisme en general.
c)Quins grups polítics quedaven marginats del sistema?Els republicans, carlins i nacionalistes catalans.
Quin paper se’ls reserva?Com evolucionen?
No els hi quedava cap més remei, i ambdós partits(republicans i carlins) van acabar acceptant la Restauració. Els sectors més radicals intentaven fer cops d’estat o posar-los-hi difícil, però tots van fracassar. Al contrari, els sectors més conformistes intentaven pactar amb l’estat com van fer...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • restauració
  • La Restauració
  • restauració
  • la restauració
  • restauració
  • La restauració
  • Restauració
  • La restauració

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS