La revolució industrial

Páginas: 6 (1391 palabras) Publicado: 25 de febrero de 2014
LA SEGONA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL

La nova societat industrial

•La burgesia es va convertir en el grup predominant perquè era la propietària de les indústries i els negocis. Tres tipus de burgesia:
Gran burgesia integrada per banquers, rendistes i propietaris de grans fàbriques.
Burgesia mitjana composta per professionals liberals, funcionaris i comerciants.
Petita burgesia molts empleatsi botiguers.
• Proletariat industrial i urbà: Els treballadors de les fàbriques. Constituïen la mà d’obra necessària per a les fàbriques. Grup molt nombrós i desafavorit. Al principi no hi havia cap legislació que fixés les condicions laborals dels treballadors. En conseqüència, les seves condicions de vida i de treball resultaven molt dures: jornada laboral de 12 a 14 hores diàries iremuneracions insuficients.

La lluita dels obrers
Amb la Revolució Industrial aparegué una nova classe social: El Proletariat. Les seves condicions de vida i de treball eren molt dures:

Condicions de vida

Habitatges reduïts, compartits per vàries
famílies, freds, foscos,humits, mal ventilats,
serveis compartits...
Barris marginals, carrers insalubres,
sense clavegueram,ni asfalt, bruts...





Els obrers inicien la lluita per millorar les seves condicions de vida i laborals. El ludisme va ser una de les primeres formes de protesta.
destruir màquines o cremar fàbriques, o amenaçar amb fer-ho sinó s’escoltaven les seves reivindicacions. També ho feien per evitar l’atur.

A la dècada de 1820 aparegueren els primers sindicats a Gran Bretanya.Havien de pressionar als empresaris i govern per aconseguir millores. Un mitjà de pressió va ser la vaga, però quan estaven de vaga no cobraven i els membres dels sindicats pagaven una quota mensual que permetia pagar al proletariat.
Els governs varen prohibir les associacions obreres, però al final aconseguiren ser legalitzades.
Les grans empreses
Hi havia diferents tipus de sistemes capitalistesper les grans empreses:
Cartel: diferents empreses del mateix sector es psaven d’acord per tenir els mateixos preus dels productes.
Trust: Diverses empreses s’unien per controlar un sector determinat de l’economia, ja fos una etapa de producció horitzontal o totes de concentració vertical.
Holding: una empresa passa a controlar la gestió d’una altre empresa perquè en posseeix totes les accionso almenys una part important
El creixement de les ciutats
Les ciutats van créixer més enllà de les antigues muralles, que acabaren sent enderrocades. Van aparèixer grans avingudes i barris nous. Els rics van començar a viure en barris separats dels obrers, que vivien en zones marginades, o bé al centre antic, molt degradat, o a barris perifèrics sense serveis de cap mena.
El marxismeIdeologia socialista creada per Karl Marx i F. Engels (col·laborador). Aquesta teoria consta de tres parts:

a) Estudi del passat: L’evolució de la història com a lluita de classes (explotadors i explotats). L’economia com a motor de la història (materialisme històric.)

b) L’anàlisi del present (segle XIX): Marx analitza en profunditat el sistema capitalista. Hi apareixen 2 noves classes: burgesia(propietària dels mitjans de producció) i proletariat (només compta amb la seva força de treball. La burgesia busca constantment augmentar els seus beneficis (plusvàlua).

c) Hipòtesi de futur: El que volien era apropiar-se del poder mitjançant partits polítics sen els més votats, amb sufragi universal perquè hi havia molts més obrers que burgesos i instaurar la dictadura del proletariat,acabar amb la propietat privada dels mitjans de producció (fer-la social o col·lectiva) i amb les classes socials.

Finalment s’arribaria a la societat comunista, sense govern, ni forces repressores... ni cap conflicte i sense cap estament.

El socialisme (esdevé del marxisme)

Socialisme utòpic:
Va sorgir durant la primera meitat el segle XIX
Obtenció d’una societat sense conflictes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Revolució industrial
  • Revolucio Industrial
  • Revoluci Industrial
  • la revolucio industrial
  • revolucio industrial
  • Revolució Industrial
  • La revolució industrial
  • Revolució industrial

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS