La Rosa y La Espada

Páginas: 11 (2526 palabras) Publicado: 28 de octubre de 2011
Mecanismes

Tecnologia 3r ESO

TEMA 3. MECANISMES DE TRANSMISSIÓ
Els sistemes de transmissió tenen com a objectiu aconseguir que el moviment i la potència produïts per un element motor arribin als diferents elements d’una màquina. La transmissió de moviment es pot fer mitjançant: rodes de fricció, corretges, cadenes i engranatges. Els mecanismes de transmissió s'encarreguen de transmetremoviments de gir entre arbres 1 distants. Estan formats per un arbre motor (conductor), un arbre resistent (conduït) i altres elements intermedis, que depenen del mecanisme particular. Una manovella o un motor fan la força necessària per provocar la rotació de l'arbre motor. Les diferents peces del mecanisme transmeten aquest moviment a l'arbre resistent, solidari als elements que fan el treballútil. El mecanisme es dissenya per tal que les velocitats de gir i els moments de torsió implicats siguin els desitjats, d'acord amb una relació de transmissió determinada.

1. Relació de transmissió
En un sistema de transmissió de moviment, es defineix la relació de transmissió del mecanisme com el quocient de les velocitats de gir dels arbres :

i=

 resistent  motor

motor=resistent ·ii: relació de transmissió ωresistent: velocitat de gir a l'arbre resistent ωmotor: velocitat de gir a l'arbre motor
1

Arbre: és aquella peça, generalment cilíndrica, capaç de transmetre un moviment circular i, per tant, també un moment o parell motor.

1

Mecanismes

Tecnologia 3r ESO

Aquesta magnitud, per definició, no té dimensions. Quan la relació de transmissió és més gran que1, l'arbre resistent gira més ràpidament que el motor, i es diu que el sistema és multiplicador. El moment de torsió, però, és més petit. Quan passa el contrari, el sistema s'anomena reductor. A més de determinar les velocitats de gir, la relació de transmissió permet augmentar el moment resistent per a una potència determinada de l'arbre motor. En el disseny d'un mecanisme, s'ajusten les formesi mides dels diferents components per tal de garantir la relació de transmissió que es desitja.

2. Transmissió de la força
Quan volem establir quanta força fa un motor, ens trobem amb la dificultat de valorar-la ja que la força es diferent segons a la distancia que estem del centre de l’eix. De manera que en lloc de definir la força definirem una nova magnitud que en direm parell que esdefinit com la força que fa un motor a una distancia de l’eix.

i

=·i

Parell de força F: força R: Radi (distancia del punt d’aplicació de la força al eix de Rotació)

:

La transmissió de força en un mecanisme esta relacionada també amb la velocitat de manera que com més velocitat té el mecanisme menys força pot fer. Per tant quan voldrem un mecanisme que giri amb més força (parell) méslenta haurà de ser la seva velocitat.

resistent=motor / i resistent: motor:
Parell de força

Parell motor i: Relació de transmissió

2

Mecanismes

Tecnologia 3r ESO

3. Transmissió mitjançant rodes de fricció
El mecanisme està format per dues rodes en contacte directe, a una certa pressió. La vora de les rodes està feta d'un material especial, de manera que la transmissió demoviment es produeix per fregament entre les dues rodes. Els reproductors d'àudio i vídeo utilitzen rodes de fricció per facilitar l'avanç de la cinta. Si les rodes són exteriors, giren en sentit invers l'una de l'altra. No és aconsellable utilitzar aquest mecanisme quan s'han de transmetre potències elevades, ja que hi podria haver pèrdues si les rodes llisquen. A més, el material que produeix elfregament es desgasta amb l'ús.

D1 D2

D1 D2

D3

La relació de transmissió ve donada segons l'expressió:

i=
on

Dconductora Dconduïda

i: relació de transmissió Dconductora: diàmetre de la roda conductora Dconduïda: diàmetre de la roda conduïda En aplicar aquesta fórmula, si les rodes són troncocòniques, cal prendre els diàmetres en seccions de les dues rodes que estiguin en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La espada y la rosa
  • La espada y la rosa
  • la espada y la rosa
  • La espada y la rosa
  • La Espada Y La Rosa
  • Resumen de la espada y la rosa
  • Comentario Espada Y La Rosa
  • La espada y la rosa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS