Lat N Habitatge

Páginas: 5 (1060 palabras) Publicado: 27 de mayo de 2015
L’HABITATGE
ROMÀ



Lorena Chicharro
Angela Lino
1er Batx B
Pilar Torres

Index
1.Introducció.
2.L’Habitatge primitiu: La casa etrusca.
3.Les insulae
4.Les domus
5.La villa
6.Webgrafía


















1.Introducció:

En l’antiga Roma hi havien habitatges molt semblants als nostres edificis. Generalment, hi havien dos tipus importants d’habitatges, els quals ens indiquen quin tipus de famíliahi resideix, adinerades o pobres.

Els dos tipus d’habitatge que hi havien eren les Domus i les Insula. Les primeres perteneixen a les famílies amb més poder econòmic i les segones a la gent del poble.
També existia la Villa, vivenda exclusiva per a les persones riques, eren situades a les afores de les muralles de la ciutat i eren utilitzades només per a les vacances.2.L’Habitatge primitiu: La casa etrusca.


-Primers habitatges dels romans.
-Eren construïts sobre fonaments poc sòlids.
-Barraques de planta rectangular o rodona amb una teulada de fang i palla amb una porta com a única obertura.
-Era de planta rectangular i d’una sola habitació (atrium) que feia de cuina, menjador, dormitori i de temple domèstic.
-Tenia una obertura rectangular al sostre (compluvium), quepermitia que sortís el fum i que hi entrés la llum. (No hi havia finestres exteriors)
-Gràcies al compluvium queia l’agua de la pluja, que es recollia en una cisterna (impluvium), que era excavada al terra, a un nivell inferior al del paviment.







3.Les insulae



-Eren edificis de 3 a 5 plantes, de materials no gaire resistents com la fusta, més tard es construiríen amb maons cuits. Lesfinestres només es cubrien a l’hivern, amb fustes clavades.

-Els inconvenients de les insules eren molts, ja que no disponíen de canonades ni d’accés d’aigua potable, així que les persones havien d’acudir als banys públics, però a l’hivern o a les nits els residus eren llençats per les finestres. L’aigua potable l’havien d’anar a buscar a fonts comunitàries.

-A causa de les dèvils estructures imaterials, els incendis i ensorraments.

-Les insulae estaven habitades pels ciutadans que no es podien permetre un pis independent (domus), havíen de pagar un lloguer per viure-hi.



-Els millors conservats estan datats dels segles II i III, i es troben a Roma, a Òstia, Pompeia i Tívoli. Com per exemple, aquesta vila imperial, a Pompeia:


















4. Les domus
domus aurea


-Vivendaparticular ocupada per un sol propietàri i la seva família, la qual acostumava a ser d’un sol pis, a vegades de dos.
-Hi vivíen els romans rics.
-La forma de la planta era rectangular i de parets uniformes, amb poques finestres.
-Al principi les Domus eren habitatges sencills i barats, encara que després de les Guerres Púniques (S IIa.C), la domus sofreix una revolució. Les riqueses aportades perl'expansió mediterrània i la influència de la civilització hel·lenística exerceix sobre els seus conqueridors converteixen les cases senyorials en mansions sumptuoses les quals incorporen: fauces, atrium, cocina, alae,lararium i tablinum i altres com el peristylum, triclinium, oecus, exedra, nimphaeum, bibliotheca...

-La casa estava dividida en:
1. Uestibulum, l’entrada principal, la qual donava alcorredor.
2. l’atrium era la primera cambra que es trobava, ja que era el centre de la casa i on és realitzava gran part de la vida familiar. Era un gran espai cobert per un sostre amb una gran obertura (compluuium) que donava claror i ventilació a l’habitatge i deixava caure l'aigua de la pluja en el impluuium, una bassa rectangular que la recollia i des de la qual passava a una cisternasoterrània. Un petit pou al costat permetia treure'n l'aigua. Originàriament hi havia la llar (focus) i es cuinava i menjava en aquesta cambra, però en les cases de Pompeia ja no és possible trobar-hi la llar. En canvi sí que sol haver-hi una tauleta de marbre, una capelleta consagrada als lars (lararium) i l'arca de cabals. Dues ales (alae) a banda i banda de l'atri n'ampliaven l'espai.
3. El...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Lat N
  • Lat N
  • Clases De Lat N
  • Lat n 2014
  • El Lat N Vulgar Coseriu
  • DEL LAT N AL ESPA OL
  • FILOSOF A Del Lat N Philosoph A
  • Del Lat N Systema

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS