LES DONES AL S.XX

Páginas: 10 (2473 palabras) Publicado: 1 de junio de 2013
1.FAMÍLIA , LLAR I MATRIMONI.

Moltes historiadores del desenvolupament polític i social del s.XIX diuen que aquest segle va donar origen a una nova societat de classes, en la que els valors i creences de la classe mitjana van arribar a dominar els altres.
D'aquí a que el s.XIX estigui dominat per la burgesia i, va ser aquí en aquest classe on va sortir el primer model de família.
A França iAnglaterra el model de família unida es va convertir en una de les característiques més rellevants de la vida urbana i burgesia. La vida familiar va jugar un paper molt important en la construcció d'un tipus de vida en la que l'efecte, la intimitat i obligacions domèstiques van ser afectats.
A partir d'aquest segle les dones de classe mitjana van deixar el treball per dedicar-se a la vidafamiliar. Aquesta transformació es va completar al voltant de l'any 1850. Els homes burgesos van deixar molt clar que els negocis no eren lloc per les dones i fa falta assenyalar que les dones que abans s'havien enorgullit de la seva salut i fortalesa ara, eren tractades amb delicadesa i necessitaven una cura especial.
Durant el s.XIX l'amor entre marit i muller va començar a canviar-se per l'interèseconòmic i social, ara a les dones no se'ls imposava un marit sinó que d' entre diferents candidats elles tenien que escollir un, encara que sempre buscaven homes que tinguessin un nivell social semblant, superior o si podria ser digne d'ella ja que d'aquesta unió podran nodrir-se no solament la dona sinó també els pares. Per això sol succeir que l'amor s'esdevé present després del matrimoni. I sino es manifesta, s'acaba prescindint perquè per elles, el matrimoni és només l'adquisició d'una identitat social i no una font de felicitat efectiva.
L'amor de la mare cap als seus fills es considerava essencial per una vida familiar harmoniosa. La devoció de la mare es veia com una part integrant de la naturalesa de la dona i per altre part es considerava una obligació moral, religiosa i socialper una dona però es veia contradita perquè la cura dels fills estava sota el control del seu marit.
La llar era un lloc d' oci i felicitat únicament pels homes que tornaven a allà al final del dia, però no per les dones, que vivien en ell constantment. La llar no era en absolut un lloc d'oci per elles perquè la majoria de les dones pertanyents a la classe mitjana o inclús alta realitzavennombroses feines domèstiques, que podien incloure supervisar, proporcionar classes als fills, confeccionar roba, fer la compra, cuinar o organitzar actes socials. Es més, tant si la senyora de la casa s'ocupava directament d'aquestes activitats com si no, la gran majoria d'empleats eren dones.
En les cases burgeses, l’escriptori o la biblioteca, es reserva pels homes, solien estar a la primeraplanta, i el espais femenins en la planta baixa.



No era un secret que mantenir la casa era difícil de fet molts manuals per dones deien que les feines de casa es tenien que fer quan el senyor era fora, d'aquesta forma s'asseguraven que aquest a la seva arribada estava tot en ordre i així podria gaudir no solament de pau, sinó també d'harmonia i ordre domèstic. El món quotidià estava regit pelshomes ja que es consideraven el cap de la família, això feia que les idees sexistes anessin passant de pares a fills degut a que les idees de les dones i dels pocs homes que les recolzaven no eren escoltades.
























2.TREBALL FORA DE CASA.

L’Arribada de les famílies va portar nous oficis per les dones a les fàbriques tèxtils i li van proporcionartreball com filadores i teixidores a principis del s.XIX.
Les dones també van començar a treballar a fàbriques de roba, aliments, tabac,i paper, en número i percentatge diferents depenen d’un país o altre.
Les fàbriques van suposar, la proba més contundent de la incompatibilitat entre el treball i la cuida dels nens i casa.
Tot això va sumat a que el treball estava molt mal pagat i a sobre les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • S.xx iberoamericano
  • principios del s.xx
  • Narrativva s.xx
  • Autores S.Xx
  • Religión En El S.Xx
  • s.XX A.M
  • Ed. s.xx
  • Narrativa S.Xx

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS