Les Llengües Del Món

Páginas: 7 (1603 palabras) Publicado: 21 de octubre de 2012
[pic]













ÍNDEX. (LES LLENGÜES DEL MÓN).

+ 1. Introducció: ............................................................................……..…..…. (P.3)

+ 2. Filiació Lingüística:……................................................................................. (P.)

+ 3. Localització Geogràfica: ..….....…………………............…..…………..…. (P.)

+ 4. Nombre de parlants:……….........................…………..….....…………….…. (P.)

+ 5. Situació Sociolingüística: …............................................................................... (P.)

+ 6. Normativa: ..........................………………………..……………...........…… (P.)

+7. Literatura, cinema, teatre, mitjans de comunicació: ….....................…… (P)

+8.Curiositats:.….....................………..............……………..………………… (P.)

+ 9. Conclusió:..................................…………………......……..………………… (P.)

+ 10. Bibliografia:.............................…………………......……..………………… (P.)

















• 1. Introducció:

Nosaltres hem decidit investigar una llengua molt important al nord de la península, com es el gallec. És una llengua que mante un conflicte lingüístic amb elcastellà i és uns dels motius pel que hem decidit introduir-nos en la recerca del gallec.
Devem de tindre clar que cada llengua reflecteix una cultura, és una dada que cal tenir en compte i no hem d’ignorar les diferents concepcions del món quan estudiem les variacions d’una llengua o diferents llengües. Normalment percebem el món en que ens envolta a través de la nostra llengua, però també i tenimque tindre en compte i ser conscients de que el món n’està ple i és molt ric en formes d’observar-lo.
El gallec ens ha despertat la curiositat per saber el que passa a la realitat d’aquesta llengua en la actualitat i de saber si hi ha alguna possibilitat d’aportar-nos a la nostra llengua experiències que nomes poden ser viscudes en aquesta llengua.
L’ús de múltiples idiomes és la conseqüència dela creació cultural de la humanitat al llarg de la historia. Volem saber que és el que ocorre en els llocs on es parla aquesta llengua i si és utilitzada en tots els llocs de forma igualitària, ja que moltes voltes te un paper molt important les accions polítiques i socials agregades per grups socials dominants que busquen aconseguir alguna finalitat d’acord amb els seus interessos.• 2. Filiació lingüística:

La transformació del llatí en gallec es va produir de forma progressiva e imperceptible. Es impossible proporcionar una data exacta de transformació. No obstant, a partir dels testimonis escrits conservats pot dir-se que cap al segle VIII la llengua de la església y la administració era molt diferent del llatí clàssic, encara que a sovintapareix plena de vulgarismes y modismes que posteriorment seran transmitits al gallec.
No obstant, els primers escrits en una llengua considerada ja com a gallec no apareix fins ben avançat el segle XII, i el llatí continua sent la llengua de la cultura, de l’administració, de la litúrgia y de l’ensenyança, no sols en el territori de la antiga Gallaecia, sinó en la major part de l’EuropaMedieval.




• 3. Localització geogràfica:
Es parla a Espanya: a Galícia; a l'oest d'Astúries, entre els rius Eo i Nàvia; a l'oest de Castella i Lleó, a les províncies de Lleó i Zamora, i a Extremadura, a Val do Ellas.


• 4. Nombre de parlants:


Galícia: uns 2 milions; a més, unes 500.000 persones l'empren com a segona llengua.
Astúries: uns 30.000.
Castella i Lleó: entre 25.000 i35.000.


• 5. Situació Sociolingüística:


El gallec tot i que penetra en força als sectors oficials com la cultura i la política, retrocedeix en l’àmbit familiar i fins i tot resulta anecdòtic en perfils urbans juvenils i de classe mitjana - alta. El intent de la xunta de Galícia, amb la seua teoria fracassada del bilingüisme, per recuperar l’àmbit d’ús per part del gallec, ha...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Un món de llengues
  • Les llengües del món
  • les llengues del mon
  • Les llengües del mon. Test
  • Mal de llengues
  • Mal de llengües
  • Història De Las Llengües
  • Mone

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS