Les proteïnes

Páginas: 7 (1746 palabras) Publicado: 31 de marzo de 2013
LES PROTEÏNES
Una proteïna és un polímer d’aminoàcids. Els aminoàcids són compostos orgànics que es caracteritzen pel fet de tenir un grup carboxil (-COOH) i un grup amino (-NH2) que s’uneixen a un carboni α, que és asimètric.
Els éssers vius presenten 20 aminoàcids, que s’ordenen segons el codi genètic (ADN), diferents i essencials que s’uneixen per enllaç peptídic.
En dissolució aquosatenen un comportament amfòter. És a dir, el grup àcid o carboxil allibera protons i el grup bàsic o amino capta protons. (si el PH és més petit de 7, tindrem una dissolució bàsica, si el PH=7 tindrem una dissolució neutre i si el PH és més gran de 7 tindrem una dissolució àcida)
Nomenclatura proteïnes
Unió de 2 aminoàcids: dipèptid
Unió de 3 aminoàcids: tripèptid
Unió de 10 aminoàcids: oligopèptidUnió de 10 a 99 aminoàcids: polipèptid
Unió de més de 100 aminoàcids: proteïna
Enllaç peptídic aa1 + aa2 dipèptid + H2O
Per formar l’enllaç peptídic, ha de reaccionar el grup àcid del primer aminoàcid amb el grup amino del segon aminoàcid i es desprèn una molècula d’aigua. L’enllaç peptídic sempre correspon a aquesta estructura.
És un enllaç rígid i que es troba situat en unpla. És un enllaç fort, semblant a un enllaç covalent i per tant, necessita molta energia per trencar-se. No permet el gir, per tant les cadenes de proteïnes hauran de girar per formar l’estructura tridimensional pels punts marcats amb fletxes. Aquest gir servirà per formar una hèlix, una estructura helicoïdal, una estructura globular,...
L’inici d’una cadena proteica és el grup amino i el final ésel grup àcid.
L’enllaç peptídic es pot trencar per hidròlisi, fent actuar àcids i bases molt fortes.






Estructura de les proteïnes
És la disposició en l’espai de les cadenes de pèptids
Estructura primària
És la seqüència d’aminoàcids units per enllaç peptídic. Depèn del nombre d’aa, del seu ordre al llarg de la seqüència i del tipus d’aa.
Estructura secundària
És el plegament enl’espai de les cadenes d’aminoàcids (de l’estructura primària). Aquest plegament es produeix de 3 maneres: la α-hèlix, l’hèlix de col·lagen i la conformació-β. El tipus d’estructura secundària depèn del nombre d’enllaços d’hidrogen, és a dir, depèn dels aminoàcids que la formen i de les condicions de tensió i temperatura en què es troba.
Estructura secundària en α-hèlix: es forma quan l’estructuraprimària s’enrotlla helicoïdalment sobre si mateixa. Això passa per la formació d’enllaços d’hidrogen entre l’oxigen del –CO- d’un aminoàcid i l’hidrogen –NH- del quart aminoàcid. La formació dels enllaços d’hidrogen, fa que tots els oxígens dels grups (-CO-) quedin orientats en la mateixa direcció i que tots els hidrògens dels grups (-NH-) quedin orientats en direcció contraria, i es formi unahèlix.
Estructura secundària en hèlix de col·lagen: té una disposició en hèlix una mica més allargada que la α-hèlix, a causa de l’abundància de prolina i hidroxiprolina. Els radicals d’aquests aminoàcids tenen una estructura que fa que sigui difícil la formació d’enllaços d’hidrogen, per tant, no es forma una α-hèlix, sinó una hèlix més estesa.
Estructura secundària en conformació-β: els aminoàcidsformen una cadena estesa en forma de zig-zag, a causa de la manca d’enllaços d’hidrogen entre els aminoàcids pròxims. Si aquesta cadena es replega, es poden formar enllaços d’hidrogen entre els segments. Això dóna lloc a una làmina en ziga-zaga molt estable anomenada làmina plegada.
Estructura terciària
És el plegament de l’estructura secundària en un medi aquós, i és la que dóna funció a lesproteïnes. Origina una conformació globular. En aquesta conformació globular, els radicals apolars se situen a l’interior i els polars a l’exterior. Això facilita que moltes proteïnes globulars siguin solubles en aigua. Aquesta qualitat fa possible que moltes proteïnes globulars duguin a terme funcions de transport, enzimàtiques, hormonals.
Les conformacions globulars es mantenen estables per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Proteínas
  • Proteinas
  • Proteinas
  • Proteinas
  • Proteinas
  • Proteinas
  • Proteinas
  • Proteinas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS