Les Quatre Passions De Gaudí

Páginas: 9 (2215 palabras) Publicado: 16 de mayo de 2012
Les quatre passions de Gaudí

Gisela ** **
Professor: Monllor **
Assignatura: Catalan Culture
16/05/2012

Índex
Les quatre passions de Gaudí

1. Introducció 3-4

2. Les quatre passions de Gaudí 4-10

3.1 La natura 5-6
3.2 La religió 6-9
3.3 L’amor a Catalunya 9-10

3. La persona 10

4. Crítica 11

AntoniGaudí i Cornet
Les quatre passions de Gaudí

1. Introducció
Antoni Gaudí i Cornet va néixer, presumptament, a Reus l’any 1852. El lloc exacte del naixement és un debat: alguns diuen que, efectivament, va ser a Reus, on hi té dedicada la plaça on hi ha la seva casa natal, i d’altres diuen a Riudoms, a un Mas on la familia passava els estius anomenat Mas de la Calderera. En la majoria dedocuments, Gaudí figura nascut a Reus, però alguna vegada ell mateix va afirmar haver nascut a Riudoms. Se sap segur, però, que l’endemà del naixement va ser batejat a la prioral de Sant Pere de Reus.
Antoni va ser el cinquè fill del matrimoni format per Francesc Gaudí i Serra, de Riudoms, i Antònia Cornet i Bertran, de Reus. Patia de salut des de ben petit: tenia un problema reumàtic que el vaafectar tota la vida, a part d’un estat de salut molt pobre. Aquest fet va provocar que Gaudí tingués un caràcter reservat. Els metges el van recomanar que seguís una dieta vegetariana per a millorar el seu estat de salut, i així ho va fer.

Gaudí tenia antecedents artesanals ja que a la seva família, tant el seu avi com el seu pare, eren calderers. Utilitzaven encluses per a donar cops de martell ales làmines de coure per a moldejar-les. Gaudí va aprendre moltes coses útils per al seu futur observant la feina dels seus familiars, entre elles:
* A treballar amb les mans.
* Disciplina en oficis qualificats.
* Tècniques bàsiques en la construcció.
* Habilitat de convertir un pla pla a un espai de tres dimensions.
Aquesta última habilitat era una de les més importants; Gaudícomprenia i entenia a la perfecció l’espai.
L’any 1870 es va mudar a Barcelona per a estudiar Arquitectura a l’Escola de la Llotja i l’Escola Provincial d’Arquitectura de Barcelona. Primer va cursar uns estudis previs i no es va matricular fins a l’any 1873, tot graduant-se l’any 1878. Segons paraules del director de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona, Elies Rogent, van donar el títol “a un boigo a un geni, el temps ho dirà”.
Gaudí va finançar els seus estudis treballant de calderer i de delineant per a diversos arquitectes i constructors de Barcelona.
L’any 1876 succeeixen un seguit de desgràcies en la famíla de Gaudí. Moren la seva mare i el seu germà Francesc, i tres anys més tard, la seva germana Rosa. Gaudí es troba que ha de fer-se càrrec de la filla disminuïda psíquica de laseva germana difunta.
Gaudí va morir l’any 1926, als 73 anys, atropellat per un tramvia a la Gran Via de les Corts Catalanes, mentre feia el camí que feia gairebé cada dia des de l’església de Sant Felip Neri (on resava i s’entrevistava amb el seu confessor) fins a la Sagrada Família. L’arquitecte tenia aspecte de captaire (duia roba vella i desgastada), i a més, no duia identificació. Peraquests motius, van trigar a adonar-se que era el famós arquitecte i no va rebre atenció ni ajut ràpidament. Un cop va ser identificat com Gaudí, el van dur a l’hospital de la Santa Creu però va ser massa tard, i va morir al cap de tres dies.
Antoni Gaudí està considerat com un dels líders del moviment modernista català i espanyol. Les seves primeres obres eren influenciades per diversos estils, comara el neogòtic, el mudèjar o el barroc, però després va arribar l’explosió del modernisme utilitzant el seu propi estil, basat en la natura i les formes geomètriques, la utilització de les arts aplicades per a decorar les seves obres i l’aparició del trencadís, que era una recuperació de l’antic mosaic, transformant-ho en tendència.

2. Les quatre passions de Gaudí

* La natura
*...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Gaudi
  • Gaudí
  • Gaudi
  • gaudi
  • Gaudí
  • gaudi
  • Gaudi
  • Gaudi

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS