Liberalismo

Páginas: 12 (2908 palabras) Publicado: 5 de junio de 2013
Introducció 3.3 pag 233:
Ens hauríem de plantejar la necessitat de d'un poder polític per al correcte funcionament d'una societa, i fins quin punt és l'estat una institució moralment legítima. Alguns filòsofs han contestat aquestes questions amb diferents tipus d'arguments: -Teològic: la política existeix perquè Déu ho vol així. S'han fixat unes persones que manen i la resta obeeixen.S'utilitzava a l'Edat Mitja. -Naturalista: el poder polític és una necessitat natural dels humans. Necessitam viure en comunitats polítiques, les quals han d'estar regides per una autoritat a la que s'ha d'obeïr. Argument utilitzat per Aristòtil. Les famílies aillades no sobreviuen, en canvi a la ciutat poden viure bé. -Funcionalista: utilitzat desde Hobbes fins a Max Weber. El poder polític existeix jaque és beneficiós i útil per els membres de la societat ja que es manté l'ordre social i la convivència pacífica. Fins i tot els anarquistes mantenen que és necessari un poder polític elegit periòdicament que compleixi les decisions del poble./ Aquests arguments no són incompatibles entres ells.
Teories del contracte social pag 235:
Es descriu una situació inicial a partir de la qual s'intentaexplicar la necessitat d'un estat. Es tracta d'aportar raons que justifiquin la possible acceptació per part de tots els implicats. A l'antiguitat: el més important era la participació política del ciutadà i el bé de la comunitat. A la modernitat: el centre de la política i de l'ordre social és l'individu. Necessita un pacte que li garanteixi els seus drets i la seva propietat privada. Aquest pacteés el precursor de l'estat modern. Tres models: ·Individualista(Hobbes): necessitam un pacte per conviure ja que sino ens devoraríem uns als altres. Hi ha drets il·limitats. L'estat garantirà la pau i la seguretat. ·Llibertari(Locke): la relació entre els governants i els governats és de confiança. Tothom gaudeix del que es guanya, i té dret a la vida, llibertat i propietat. Pacte entre elsindividus per crear l'estat i també amb els governants. L'estat evita que ningú es prengui la justícia pel seu compte. ·Rousseau: al principi som tots iguals, no tenim drets, i lluitam per sobreviure. Després feim un pacte ciutadà a favor de la comunitat. L'estat és el producte de la voluntat general.
La tradició liberal; estat liberal com a estat democràtic:
Tot individu constitueix el nuclid'actuació política, per això s'ha de protegir la seva llibertat i els seus drets. D'aquesta manera es poden satisfer els interessos personals sense la necessitat de restringir la llibertat d'un altre. Funcions: ·Protegir i mantenir la seguretat. ·Reduir la por amb la pau civil. ·Assegurar el dret a la propietat i fomentar el comerç.
Per assolir aquests objectius l'estat ha de ser constitucional on hi haginormes i lleis per a tots els ciutadans per tal de reduir abusos de poder. El liberalisme és hereu de la tradició republicana, en la qual tots els ciutadans eren iguals davant la llei i es garantia la possibilitat de defensar-se davant qualsevol abús de poder. Per evitar els abusos: ·el constitucionalisme. ·la separació de poders. ·la participació ciutadana(eleccions, jurat popular...). D'aquestamanera es converteix en un estat liberal democràtic de dret. S'estableix el sufragi universal, el sistema representatiu... per tal de controlar el poder públic. Segons Polanyi hi ha dos tipus de llibertat: ·Positiva: destinada a fer el bé, ajudar els altres... · Llibertat per restringir la dels altres. Ex: fer-se ric a costa de la misèria dels altres.
Liberalisme polític i liberalisme econòmic:Liberalisme polític: en determinats aspectes es fon amb la tradició republicana com per exemple en l'àmbit de garantir la participació política ciutadana . Té nombroses concomitàncies amb la tradició republicana. -Liberalisme econòmic: el seu objectiu és que ningú ni res interfereixi ni controli el funcionament del mercat. Des d'aquest punt de vista la mateixa participació democràtica és...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Liberalismo
  • Liberalismo
  • El liberalismo
  • LIBERALISMO
  • liberalismo
  • liberalismo
  • Liberalismo
  • liberalismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS