literatura catalana

Páginas: 10 (2478 palabras) Publicado: 3 de junio de 2014
LITERATURA CATALANA
Joan Roís de Corella (Regne de València, 1435-1497), és el primer poeta en llengua catalana en qui podem percebre la influencia del renaixement. Se’l considera el primer poeta del renaixement en llengua catalana. La poesia d’aquest poeta es caracteritza per la melodia dels seus versos i pel color i la fastuositat de les seves imatges. Les seves obres també es caracteritzenper un llenguatge culte i força llatinitzat, la frase llarga i l’abundància de figures retòriques. Abandona el to filosòfic que trobàvem en Ausiàs March, i es centre en aconseguir la bellesa del poema a través del ritme i la música.

LA NOVEL·LA DE LA REALITAT
L’escriptor valencià Jaume Roig(s.XV) és l’autor d’una de les obres en vers més peculiars de l’edat mitjana. Espill o llibre de lesdones. Roig cerca la seva matèria literària en la vida i els costums de la gent del seu temps. Però no ens produeix una visió clara i objectiva sinó una visió negra, pessimista i, fins i tot, tètrica. Es pot intruir en les seves obres la sàtira, un dels gèneres de més tradició durant l’edat mitjana.

LES NOVEL·LES CAVALLERESQUES
En el segle XV la novel·la protagonitzada per cavallers experimentaun canvi de plantejament i d’estil. Abandona el model de cavaller sobrehumà, l’argument fantasiós, i opta per un cavaller de mesura humana, un argument realista i versemblant i un ambient conegut i pròxim. (fer ficció per mitja de la realitat).
Un exemple ho és Tirant lo Blanc de Joanot Martorell.

L’HUMANISME
L’humanisme sorgí a Itàlia a finals del segle XIV, però arriba a Catalunya a finalsdel XIV i a principis del XV per escriptors de cancelleria reial. Els escriptors humanistes tenen una mentalitat més laica, més antropocèntrica. (l’home passa a ser el centre de l’univers), més escèptica( menys creient), més irònica i més elegant. En el llenguatge construeixen frases més llargues i més rítmiques, imiten la sintaxi llatina i utilitzen cultismes nous.

BERNAT METGE (1340-1413)És l’escriptor que millor va assimilar la influència de l’Humanisme italià. Les seves obres presenten una prosa culta i elegant. L’obra més important de Bernat Metge és lo somni. Aquest llibre el va escriure el 1399, poca després de sortir de la presó, amb l’objectiu de convèncer al Rei Martí l’Humà de la seva innocència. Metge va estar acusat de delictes polítics i financer i, indirectament, del’assassinat del rei Joan I, mort de manera inesperada en un lloc apartat, d’una caiguda de cavall. Va estar tancat a presó fins a finals del1998.
En aquesta obra Bernat Metge va introduir el diàleg a l’estil dels filòsofs clàssics. Lo somni, està dividit en quatre llibres. El primer és un debat entre el narrador i Joan I( l’ànima se li apareix en un somni). El diàleg gira entorn entre la immortalitatde l’ànima: el narrador es mostra escèptic i vol proves convincents. El segon parla de les circumstàncies en que va morir el rei, la situació en que es troba a l’altre món i els personatges que l’acompanyen. En el tercer els dos personatges que l’acompanyen un parla sobre l’infern i l’altre sobre els amors del narrador i dels defectes de les dones. En l’última part del llibre, el narrador mantéun debat intens amb un dels acompanyants, Bernat Metge fa un elogi a les dones.

LA PROSA RELIGIOSA I MORAL
Les obres en prosa de caràcter religiós i moral són molt abundoses en tota la literatura medieval europea. Els autors catalans més destacats són Francesc d’Eiximenis i Vicent Ferrer. Frances d’Eiximenis (1327-1409) va escriure una enciclopèdia titulada Lo cristià amb l’objectiud’il·lustrar teològicament i moralment els ciutadans d’una manera planera, recorrent a anècdotes, exemples i faules didàctiques.

LITERATURA DELS SIGLES XVI, XVII I XVIII

L’EDAT MODERNA
El segle XV marca la fi de l’edat mitjana i comença l’edat moderna. Els períodes es poden fixar amb la caiguda de Constantinoble en poder dels turcs(1453) i la revolució Francesa (1789). Son gairebé tres segles i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • literatura catalana
  • literatura catalana
  • Literatura Catalana
  • Literatura Catalana
  • literatura catalana
  • Literatura catalana
  • Literatura catalana
  • Literatura catalana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS