literatura

Páginas: 21 (5155 palabras) Publicado: 9 de noviembre de 2013
HISTÒRIA DE L'ARt
1.3L'ARQUITECTURA
És defineix comunament com l'art de projectar i construir edificis o espais per a l'ús de les persones,i és considerada com a art pel fet que comporta una voluntat estètica.
a) Firmitas (fermesa)
b) Utilitats (utilitat)
c)Venustas (elegància)

TIPOLOGIES ARQUITECTÒNIQUES
Arquitectura cívil i arquitectura religiosa.L'Arquitectura cívil es divideixen domèstica,lúdica, institucional,conmemorativa,comercial i dinfraestructures.
a)L'arquitectura domèstica,desde la roma antiga,ha adoptat 3 formes:insula o casa de pisos, domus o casa unifamiliar i villa o casa al camp.
b)L'arquitectura lúdica amb els teatres,els amfiteatres,els circs,les termes i les palestres; també en són exemples els estadis moderns .Els museus també s'inclouen en aquestapartat.
c)L'arquitectura institucional inclou ajuntaments,basiliques,els palaus de justícia i edificis administratius.
d)En l'arquitectura conmemorativa s'inclou els arcs de triomf,els obeliscs,els monoments, les columnes commemoratives.També incluim monuments funeraris com ara les piràmides.
e)L'arquitectura comercial està formada per llotjes de contractació,mercats, centres comercials,etc...f)L'arquitectura d'infraestroctures es relaciona amb l'enjiniaria i amb l'urbanisme: camins, autopistes,ponts,etc..
L'arquitectura religiosa destinada principalment al culte i té la expresió més genuina en els temples.

CARACTERÍSTIQUES DE L'ARQUITECTURA
L'arquitectura té dos elements estructurals essencials :l'espai interior i l'espai exterior o volum;i un tercer element messuperficial:l'ornementacio.
a)Els eixos de composicio general,determinen els recurreguts principals i secundàris a través de l'espai arquitectònic.
b)Els murs i les formes que embolcaien i defineixen l'espai
c)La llum i el color
d)Les proporcions,com la magnitut de l'edifici respecte de l'home,permeten distinguir entre arquitectura antropocentrica i arquitectura monumental.

ELEMENTS MATERIALS I TÈCTICSExigeix de tenir en compte,d'una banda,els materials en que esta feta i,d'una altre,els elements tècnics:sostenidors i sostinguts.
MATERIALS
Dues funcions :la constructiva i l'ornamental.Els materials constructius mes utilitzats són els fang cuit,la fusta,i la pedra.S.XIX es va començar a fer servir el ferro,l'acer,el vidre i el formigó armat i mes endavant altres metalls i materials sintètics.S.XIX la utilitzacio d'un material es relaciona amb el medi geografic: exemple,zones amb pocs arbres arquitectura arquitrevada se substitueix per la de la volta.

ELEMENTS SOSTENIDORS
El mur.Suport de caire continu que tanca l'edifici dels costats i el compartimenta interiorment.Pot ser de carrega,anomenat tmb paret mestre,forma part de l'estructura sostenidora,i de separacio,utilitzant en lacompartimentacio dels espais interiors.
En un mur cal considerar 3 elements :l'aparell,el parament i les overtures.
a)L'aparell es la forma com es troben disposats els materials utilitzats per la construccio. Es classifiquen en regulars i irregulars segons l'estructura.
b)El parament o superficie del mur pot estar a la vista o es pot amagar recobrint-lo de morter de ciment o de calç.
c)Lesobertures del mur,es a dir,les portes i finestres son elements essencials:obren accessos,permeten l'entrada de la llum i la ventilacio i descarreguen els murs.El llindar,part inferior de la porta o l'ampit,part inferior de la finestra,i els muntants,part lateral de portes i finestres.
Les columnes,pilars i pilastres serveixen per reforsar els murs.
a)La columna es l'element sostenidor vertical mescaracteristic.Generalment de forma cilindrica,consta d'aquests 3 elements principals:
-La base o pedestal,sobre al qual descansa el fust.
-El fust o part central de la columna entre la base i el capitell.L'enguiximent del fust a la part central s'anomena èntasi.
-El capitell o part superior de la columna.Part amb mes riquesa decorativa.Damunt el capitell descansa l'arc i l'entaulament.
b)El...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Literatura
  • La literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS