Los Borbones

Páginas: 33 (8085 palabras) Publicado: 28 de enero de 2013
NUCLI 2: LES ARRELS DE LA HISTÒRIA CONTEMPORÀNIA D’ESPANYA
EL S.XVIII: Els Borbó: absolutisme i despotisme il·lustrat
- La imposició de l’absolutisme borbònic
- El Reformisme borbònic: Despotisme Il·lustrat
NUCLI 3: LA CRISIS DE L’ANTIC RÈGIM
- Els problemes econòmics i socials de l’Antic Règim.
- Les contradiccions de la Monarquia Absoluta. La critica dels il·lustrats il’impacte de la Revolució Francesa. Les Corts de Cadis i la Constitució de 1812
- Revolució liberal i reacció absolutista. El regnat de Ferran VII. L’emancipació de l’Amèrica espanyola
(Nucli temàtic)
La crisis de l’antic règim es donarà des de finals del s.XVIII, amb el regnat de Carles IV (1788- 1808), fins a la mort de Ferran VII en 1833. . A finals del s. XVIII Espanya continuava amb unsistema d’ Antic Règim(economia senyorial, Monarquia absoluta i societat estamental) amb problemes econòmics (Industria limitada i agricultura de subsistencia) i socials (revoltes). A mitjans de segle XVIII els monarques absoluts Carles III (1759- 1 788) i Carles IV (1788-1808) influïts per les idees il·lustrades intentarien dur a cap reformes per millorar la economia d’Espanya però sense posaren dubte la autoritat del rei i la societat estamental (el despotisme il·lustrat) ; però les reformes no solucionarien els problemes econòmics i socials d’Espanya. Per això l’ Antic Règim entraria en crisis al 1808 en iniciar-se la guerra de la independència, donant-se el primer intent liberal que es plasmaria en la Constitució de 1812. Però aquest avanç es va intentar aturar rere la derrota deNapoleó al 1815 i en Espanya concretament amb la tornada de l’ absolutisme monàrquic amb Ferran VII. Per tant parlem d’una etapa d’avanços i retrocessos, en que Espanya, i Europa, es van debatre entre l’absolutisme [1]i el liberalisme[2].



EL S.XVIII: Els Borbó: absolutisme i despotisme il·lustrat
En Europa el segle XVIII es caracteritza per la pervivència del que el historiadors hannomenat l’Antic Règim (terme sortit desprès de la Revolució Francesa de 1789), aquest es sustenta en tres elements:
La societat estamental: basada en una societat desigual dividida en estaments (noblesa, clergat i tercer estat), que a la vegada es partia entre els privilegiats (noblesa i clergat) i els no privilegiats (tercer estat):
o El privilegiats posseïen la major part de la propietat, nopagaven impostos i ocupaven quasi tots els càrrecs públics.
o Els no privilegiats composat per Burgesos, classes populars de la ciutat i en la seva majoria per camperols. Aquests suportaven totes les càrregues econòmiques de l’Estat i eren marginats dels centres de decisió política
Aquest tipus de societat provocava una gran desigualtat jurídica i un immobilisme vertical, es a dir, no es podiacanviar d’estament.
Una economia rural i senyorial: la principal activitat era la agricultura mentre la indústria i el comerç eren dependents i subsidiàries d’aquesta.
o L’agricultura estava controlada pels senyorius a mans dels privilegiats que posseïen el 80% de la terra cultivable, i aquesta estava immobilitzada a les seves mans ja que no es podia ni comprar ni vendre i deviatransmetre’s en herència(amortitzada)
o La Industria es basava en tallers artesans que a més estaven controlats pels gremis, tenint un fort control sobre la producció i la creació de nous tallers.
o El comerç interior era feble i escàs, amb intercanvis locals o comarcals ja que hi havia greus problemes de transport; i a més aquest depenia de la agricultura que era pràcticament d’autoconsum. El comerçcolonial si que era més fructífer pels intercanvis amb Amèrica
Monarquia absoluta: el poder estava concentrat en les mans del rei i aquest era il·limitat.

La instauració de la Monarquia absoluta a Espanya va arribar amb la arribada dels borbons al tron. Aquesta succeiria rere la guerra de successió (1700-1714), que acaba amb el regnat dels Àustries i emprenia la nova dinastia dels...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Borbones
  • Los Borbones
  • BORBONES
  • BORBON
  • borbones
  • Borbones
  • Borbones
  • borbones

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS