Los sentidos

Páginas: 5 (1144 palabras) Publicado: 8 de noviembre de 2011
Index

Definició d’oïda ……………………………………………………………………. p. 1
Parts de l’oïda ………………………………………………………………………p. 1
Sistema cinestèsic …………………………………………………………………p. 2
Parts del sistema cinestèsic ……………………………………………………p. 2-3
Desenvolupament de l’oïda………………………………………………………..p. 3
Trastorns…………………………………………………………………………….p. 4
Bibliografia/Webgrafia……………………………………………………………...p. 5

En el següent treballparlarem sobre els diferents sentits que afecten els éssers humans. Fins ara sabem que tenim cinc sentits: l'olfacte, la vista, el gust, el tacte i l'oïda. Cadascun d'ells compleix una funció diferent, encara que en certs casos, estan connectats.

El tacte ens permet sentir la textura de les coses, l'olfacte ens permet percebre l'aroma, i el gust el sabor dels menjars. La vista ens deixa veure tot elque ens envolta i l'oïda, captar ones sonores perquè puguem escoltar-les.
Nosaltres ens encarregarem d’explicar l’oïda i les seves parts.

L’oïda és l’organ que recull vibracions sonores del medi i les transforma en impulsos elèctrics que són interpretats a la zona corresponent de l’escorça cerebral. Aporta l’informació necessaria per el bon desenvolupament de la comunicació auditiva oral dela persona, per això que l’audició és indispensable en el desenvolupament dels nens. L’oïda es divideix en tres parts:

- L’oïda externa:
És la part de l’aparell auditiu que es trova en posició lateral al timpa. Compren el pavelló auditiu (l’orella) i el conducte auditiu extern que fa 3 cm de longitud. Poseeix pèls i glandules secretores de cera. La seva funció és canalitzar les ondes sonoresfins l’oïda mitjana.

- L’oïda mitjana:
Es troba situat en la cavitat timpànica anomenada caixa del timpà, la seva cara externa està formada pel timpà que el separa l'oïda externa. És el mecanisme responsable de la conducció de les ones sonores cap al oïda interna. És un conducte estret, té enllaç directe amb el nas i la gola a través de la trompa

d'Eustaqui, que permet l'entrada i lasortida de l'aire de l'oïda mitjana per equilibrar les diferències de pressió entre aquest i exterior.
Està format per tres ossets petits i mòbils, que són el martell, l'enclusa i l'estrep. Els tres connecten acústicament el timpà amb l'orella interna.

- L’oïda interna:
Es troba a l'interior de l'os temporal que conté els òrgans auditius i de l'equilibri, que estan innervats pels filaments delnervi auditiu. Està separat de l'orella mitjana per la finestra oval. Consisteix en una sèrie de canals membranosos allotjats a la part densa de l'os temporal, es divideix en: cargol, vestíbul i tres canals semicirculars, que es comuniquen entre si i contenen endolimfa (fluid gelatinós).

• Sistema cinestèsic
El sistema cinestèsic és aquell per mitjà del qual es percep el to muscular, el movimentdel cos i la disposició dels seus membres, el pes, la relació entre les diferents parts del cos i la seva posició en l’espai. Genericament, es pot anomenar sentit de l’equilibri.

Encara que una part de tota aquesta informació es recull també a través de la vista i de les impresions tàctils, és el sistema cinestèsic, propiamente, l’ecarregat de cumplir aquestes funcions. Aquest sistema estàconstituït per l’aparell vestibular i pels receptors sensorials dels músculs i dels tendons.
Així doncs depén de tres sentits, el sentit de la vista, el de la oïda (interna) i el de la sensibilitat propioceptiva (tendó, múscul), encara que si un d’ells no funciona correctament no perdrem l’equilibri.

Aquest sistema esta constituït per cuatre parts: Canals semicirculars, sacs vestibulars, nervivestibular i còclea.

- Els Canals semicirculars són sensors que detecten el girament del cap sempre que estigui sotmés a l’acceleració. Ens dones la noció de l’espai, i per tant, contribueixen al manteniment de l’equilibri del cap i del cos.

- El vestíbul (sacs vestibulars) és la regió mitja de l’oïda interna, doncs té en un extrem el cargol o còclea, i a l’altra els canals semicirculars,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Los Sentidos
  • Sentidos
  • Los sentidos
  • Sin sentido
  • Los Sentidos
  • Sentidos
  • el sentido
  • Los Sentidos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS