Makarenko

Páginas: 14 (3396 palabras) Publicado: 11 de abril de 2011
PAC 3: PEDAGOGIA SOCIAL
“L’EXPERIÈNCIA DE MAKARENKO “

1.- INTRODUCCIÓ:

El nostre grup s’ha decantat pel tema de les Experiències Pedagògiques que han fet història, basant-se concretament en Makarenko i en el Poema Pedagògic.

Tota situació educativa es modifica al llarg de la història, i tota situació educativa s’ha produït en un entorn històric i cultural determinat...

Si estudiemallò que va succeir en diversos moments històrics passats, aquelles experiències que van resultar un èxit o un fracàs, en el moment en el qual nosaltres siguem educadors i educadores socials i hàgim de ser nosaltres els que realitzem diverses pràctiques pedagògiques podrem tractar d’evitar alguns errors o afavorir alguns èxits ja comesos en el passat, en definitiva gaudirem d’un bagatge inicialper fer front a diverses pràctiques pedagògiques, les quals, segurament ja hauran estat reproduïdes en el passat.

Tanmateix, per tal de centrar-nos en el moment pedagògic en el qual estem submergits, caldrà conèixer aquells passos previs que s’han anat duent a terme per tal d’arribar fins el moment actual, ja que sinó, podríem caure en impossibilitar l’avanç en aquesta disciplina, ja queconstantment s’hauria de començar des d’un principi.

Per tal de no tractar de divagar sobre aquest tema tan genèric, vam decidir centrar-nos en un pedagog en concret, Antón Semiónovich Makarenko, el qual, rere el triomf de la revolució russa (1918) va ser fundador de les cases cooperatives per a orfes de la guerra civil i delinqüents. Més tard va fundar el municipi de Dzerjinski, on va treballarfins la seva mort. Va ser autor de nombroses obres, destacant entre elles El poema pedagógico, el qual va ser molt popular en la URSS, i que actualment forma part del temari d’estudi de nombrosos plans universitaris relacionats amb el món de l’escola i la pedagogia.

Els objectius que volem aconseguir amb aquest assaig són:

• Adquirir el coneixement d’una experiència pedagògica.• L’adaptació de la pedagogia en els diferents contextos socials.
• Veure la creació i el funcionament de nous mètodes pedagògics.

Per tal de realitzar aquest assaig, ens repartirem les tasques entre els cinc components del grup, però, no només recaurà sobre un component una part del treball, sinó que tot el treball serà consultat per tots els membres i modificat si es fanecessari.

Durant la realització d’aquest assaig s’ha hagut de consultar bibliografia així com PACs d’altres assignatures, més concretament d’Història de l’Educació Social, ja que en aquesta se’ns va introduir a Makarenko. Aquesta bibliografia ha estat exposada pels components del grup al fòrum intern que se’ns va crear a l’aula virtual.

2.- Makarenko, la seva experiència. El Poema Pedagògic.La pedagogia social i la tasca de l’educador social es van anar consolidant al llarg del segle XX gràcies al desenvolupament industrial, la renovació pedagògica amb la presencia creixent de la psicologia a les escoles i una tradició correccionalista que proposava mesures re-educatives per a la inserció de delinqüents a la vida social. Tanmateix, els discursos higienistes de finals del segleXIX van ajudar a cridar l’atenció sobre polítiques socials que ajudessin a pal·liar l’alt índex de mortalitat infantil i conseqüentment marquessin polítiques d’assistència a menors abandonats. Es va començar a considerar la protecció de la infància com a responsabilitat de l’estat: s’estava arrelant una consciència moral i s’estenia la cultura humanitària.

Els conflictes bèl·lics van sermolt decisius per tal de desenvolupar aquesta preocupació pels problemes socials. Europa va viure un període de ruptures i el seu territori era un mosaic d’ideologies, grups de poder i moviments socials: “alguns pedagogs i educadors miraran més enllà del sistema educatiu per cercar les bases sobre les quals edificar una nova educació d’una infància que sortí greument perjudicada dels conflictes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • makarenko
  • Makarenko
  • Makarenko
  • Makarenko
  • Makarenko
  • makarenko
  • makarenko
  • Makarenko

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS