Maneel

Páginas: 6 (1317 palabras) Publicado: 8 de junio de 2010
La Guerra Civil Española
(1936-1939)

Els inicis del conflicte
Des de la proclamació de la República i la victòria del Front Popular, a Espanya s’havia iniciat un procés de revolució democràtica que podria posar en perill els privilegis de la monarquia, l’Església i l’exèrcit. Aquests volien enderrocar el règim constituït i el 18 de juliol, van donar un cop militar que fracassà ies convertí en una gerra civil.
La revolta militar
Van haver diferents sectors conservadors que conspiraven contra la República. Un exemple d’aquests van ser els monàrquics, militars, falangistes i els carlins. Van haver sectors com la CEDA que van donar també suport a la conspiració. Els organitzadors de la insurrecció contra el poder Republicà van ser la Unión Militar, que incloïen ManuelGoded, Emilio Mola, F.Franco i José Sanjurjo. Com que al 1936 van assassinar el líder de dretes Calvo Sotelo, els conspiradors van iniciar la revolta. Al 17 de juliol es va donar el cop militar, que va començar en Melilla i va comptar amb l’ajuda de l’exèrcit Africà(gràcies a Franco). Sanjurjo havia de liderar la revolta, però mor en un accident aeri i Mola en el seu lloc planifica les accions quees durien a terme en el cop militar. La República, m’entres tant, va traslladar als infidels fora de Madrid i va reaccionar amb molta passivitat.
En aquest moment, Casares Quiroga dimiteix la nit del dia 18. Així doncs, Azaña va encarregar a Barrio de intentar evitar la revolta negociant amb Mola, però aquest dimiteix l’endemà. Finalment va ser nomenat José Quiral, qui va donar armament alsseguidors Republicans tot hi que en alguns llocs la revolta ja estava consolidada.
La revolta va triomfar a: Marroc, Andalusia, Navarra, Castella i Lleó, Galícia, Aragó, Rioja i les Balears.
Va fracassar a: Catalunya, Valencia, Madrid, Castella- la Manxa, Extremadura, País Basc, Astúries, Cantàbria i la resta de Andalusia.
El fracàs de la revolta a Catalunya
Les organitzacions obrerescom la CNT i la FAI van oposar-se als militars colpistes. La Generalitat va comptar amb l’ajuda de la Guàrdia d’Assalt, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil i d’aquesta forma el general Goded es va rendir davant una defensa forta dels Republicans. Com les forces revoltades van fracassar la CNT, que va contribuir molt, va obtenir una gran quantitat d’armes. A partir d’aquí es crea el ComitèCentral de Milícies Antifeixistes que, formades per partits obrers, van fer columnes de milicians per anar al Front d’Aragó. M’entres tant va haver molta violència per part dels Republicans i la Generalitat va haver de controlar el panorama de crema d’Esglésies, persecucions d’ antirepublicans...
Actuació a nivell Internacional del conflicte
La Guerra civil Española va comportar inestabilitats anivell Europeu ja que havien diferents tendències ideològiques. Per una part havien Alemanya i Itàlia (feixistes) i d’altra banda el Regne Unit i França. La guerra a España va tenir un gran ressò internacional ja que va dividir dos pensaments: republicà i feixista.
El comitè de No-intervenció
S’esperava que el Front Popular de França presidit per Léon Blum col•laborés amb el govern de la República,però degut a la pressió que va exercir la dreta francesa no va ser possible i es van ser neutres. Per altra banda, van aconseguir passar armes a través de les seves fronteres. L’agost del 1936 es va crear a Londres el comitè de no-intervenció, en que 27 països es comprometien a no vendre ni passar armes a España. Aquesta però, no va ser la realitat ja que Alemanya i Itàlia van continuar ajudantals rebels i la República, en diferencia, no va rebre armes. EEUU va proporcionar ajuda únicament als grups feixistes de la península.
Com van ajudar els feixismes al bàndol revoltat?
Des del primer dia de guerra, a Espanya tant revoltats com Republicans van sol•licitar ajuda urgent. L’ajuda que van tenir els revoltats van ser:
Alemanya Hitler va ordenar ajut alemany amb exèrcit, flota...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • maneel rojas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS