Maoris

Páginas: 4 (971 palabras) Publicado: 6 de abril de 2011
INTRODUCCIÓ
Aquesta cultura està situada en l’àmbit geogràfic en dues illes: l'Illa Nord i l'Illa Sud. L'Illa del Nord és muntanyosa, amb àrees de terreny pla, laminat. L'Illa del Sud és més gran imés muntanyoses. Abans de l'arribada dels humans, les dues illes estaven cobertes per boscos .
Podem identificar dues branques dels maoris: l'arcaic i el tradicional. Els maoris arcaics van serprobablement els primers habitants de Nova Zelanda. La seva cultura es remunta a voltant de l'any 1000. El tradicional maori es creu que han emigrat a l'Illa del Nord al segle XIV.

FORMES DE VIDA
Elsmaoris garantien la seva subsistència amb la ramaderia o al treball en plantacions de blat de moro i tubercles
Tradicionalment, es basaven en els viatges amb canoes. Aquests tenien canoes de cascúnic, així com grans canoes de doble casc.
Les Taua Waka eren grans canoes de guerra maori que van ser impulsades tant per vela, com amb rems.
En l’actualitat els maoris viatgen per carretera,ferrocarril, aigua i transport aeri.

ESTRUCTURA SOCIAL
L'organització social maori era aristocràtica. La població es dividia en grans tribus independents entre si, els avantpassats respectius eren elsmítics navegants de la gran migració oceànica. Cada tribu eren repartides en famílies, Hapu.
Amb relació a la vida social, l'autoritat dels caps no era molt gran. En efecte, per a assumptes importants queafectaven a tota la tribu, el ariki havia de ser consultat sempre, però les seves decisions no eren observades necessàriament. Només si posseïa una forta personalitat, i si era recolzat per lainfluència mística d'alguns tohunga, un cap aconseguia exercir una autèntica aristocràcia.
Respecte a les relacions sexuals, abans del matrimoni, aquestes es consideren normal per els adolescents maoris.Tant homes com dones s'espera que tinguin una sèrie de relacions privades abans de casar-se. Quan les dones maoris es van convertir en sexualment actives, van anar a reconèixer aquest fet, i tan...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Los maoris
  • Els Maoris

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS