maxisme i comunisme

Páginas: 3 (564 palabras) Publicado: 27 de marzo de 2013
Marxisme i Anarquisme

El marxisme és la teoria materialista i dialèctica que es basa en la pràctica comunista. A través d'aquesta Marx i Engels examinaren la història, la qual cosa els dugué aexplicar la lluita de classe com a base de les relacions socials a través de l'economia i la revolució.
El marxisme apareix a la primera meitat del segle XIX, com a conseqüència de la RevolucióFrancesa, l’aparició de la burgesia, la revolució industrial i l’aparició del proletariat. Té una llarga prehistòria amb les lluites dels treballadors. Abans de que Marx i Engels expliquessin la sevafilosofia havien existit pensadors i filòsofs (Babeuf, Saint Simon...) que es coneixen com a socialistes utòpics. La teoria elaborada per Marx que era un programa d’acció per canviar la societat se’l coneixcom a socialisme científic.
La filosofia marxista s’estructura en dos eixos, el materialisme històric, es a dir, la concepció que Karl Marx va desenvolupar sobre la societat i la història i elmaterialisme dialèctic, es dir, la filosofia de la natura, que és sobretot, obra de Friedrich Engels.
El marxisme explica la història i el progrés de la humanitat com a conseqüència de lescontradiccions en les relacions socials de cada etapa històrica: l’esclavisme, el feudalisme i el capitalisme. El motor d’aquestos canvis es basa en la lluita de classes, es a dir, l’antagonisme entre rics ipobres. En el capitalisme aquesta oposició se situa entre la burgesia i el obrers.
Marx en la seva obra “El capital” va fer l’anàlisi del sistema capitalista que encara avui en dia té validesa. Elprincipal concepte que va desenvolupar és el de plusvàlua, es a dir el treball de l’obrer genera un benefici superior al salari que rep i que resta en mans del capitalista, que reinverteix una part i sen’apropia la resta.

L’anarquisme, com a filosofia social i com a ideologia neix en la primera, meitat del segle XIX, té igual que el marxisme una llarga prehistòria però la seva formulació no es pot...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comunisme I Esquerra
  • Maxismo
  • Comunisme
  • maxismo y vitalismo
  • Maxismo clasico
  • Criticas al maxismo
  • Comunisme
  • • EL MAXISMO

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS