MICROECONOMIA

Páginas: 11 (2576 palabras) Publicado: 16 de mayo de 2013
Introducció

Amb la independencia i amb l’esforç de tots els catalans, penso que si actualment tenim tot el que tenim, tot i el tracte que hem rebut per part de l’estat espanyol, amb un estat propi millorarem de forma radical en tots els àmbits socials, culturals i econòmics, a més de ser envidiats per molts països de l’unió europea.

Amb aquest treball el que intentarem explicar és laviabilitat económica d’una Catalunya Independent, ja que molts catalans es pregunten si realment milloraríem el nostre estat de benestar si fóssim indepedents, o si només es tracta d’una estrategia de determinats partits polítics per treure més vots a la campanya electoral.

Per dur a terme aquest treball ens basarem en les preguntes que ens fem molts catalans alhora de decidir si volem serindependents o no, i exposarem els avantatges i desaventatges que suposaria aquest canvi tan radical com necessari, ja que una Catalunya amb Espanya, actualment s’acosta el precipici econòmic i social.

Així que començarem a exposar les qüestions més importants que ens fem els catalans alhora de decidir si votem INDEPENDENCIA.











1.-Existeixen a la Unió Europea Estats independentssimilars a Catalunya?

I tant que sí, per extensió, població i producte interior brut (PIB), és perfectament viable, ja que un país tan important com Dinamarca té les mateixes característiques que Catalunya, ja que les dades respecte l’extensió, la població i el PIB són quasi idèntiques, i fins i tot diríem que les dades actuals de Catalunya són millors que les de Dinamarca.

*Catalunya(32.000 quilòmetres quadrats, 7,2 MM habitants, 210.000 MM € de PIB).
*Dinamarca (43.000 quilòmetres quadrats, 5,5 MM habitants, 206.000 MM de PIB).

A més, hi ha molts altres Estats de menor dimensió: Estònia, Lituània, Eslovènia, etc…que tenen una viabilitat económica molt més adequada que l’economia espanyola.

El PIB (Producte Interior Brut) és una mesura del valor monetari generat perl’economia d’un país en el transcurs d’un any, dins dels seus límits territorials. Es fa el càlcul sumant el “valor afegit” (diferència entre el cost i la venda) de tots els productes i serveis. És a dir, la suma dels productes i serveis finals, per deixar excloses les produccions intermèdies, a fi que no es produeixi una doble comptabilització. Es pot expressar amb la fórmula:PIB=Consum+Inversió+Exportacions-Importacions.
(El PIB és una macromagnitud que dimensiona el poder econòmic d’un país)





2.-Quin és el valor del déficit fiscal que té Catalunya? Quina part d’aquest déficit pertany a la mala gestió de l’estat? Què significa a nivell personal i familiar d’un català?

Les dades registrades ens donen un dèficit amb una mitjana anual de 14.000MM €. En paguem 42.000 i ens enretornen 28.000. Estimem que durant els anys del boom (2006-2008), el dèficit va arribar a la xifra de 21.000 MM €, l’equivalent al 10% del nostre PIB. Això és igual a 3,5 bilions de les antigues pessetes.

Els catalans paguem cada any a l’Estat uns impostos molt més elevats que la inversió i la despesa pública que rebem, la qual cosa provoca una descapitalització del país. Només l’esforç de lainiciativa i l’estalvi privat, que surt del treball i de les butxaques dels catalans, permet corregir una mica els efectes d’aquesta diferència: escoles, hospitals, guarderies, mútues, clíniques, autopistes.

Però, a causa del pes del sector públic en l’economia espanyola, aquesta situació és insostenible.

I si Catalunya fos Independent? Que pasaria?

El que pasaría és que dels 42.000 MM€ quepaguem a l’estat i dels quals ens tornen 28.000MM€, hi ha una diferencia de 14.000MM€ que es quedaría a Catalunya i es podria invertir en infraestructures, educació, sanitat i ajudes socials, que actualment ens fan molta falta, ja que ens trobem en una situación d’extrema necessitat.

Si ens referim únicament a l’etapa democràtica i a partir del moment en què es desenvolupa el concepte d’una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Microeconomia
  • Microeconomia
  • Microeconomia
  • Microeconomia
  • Microeconomia
  • Microeconomia
  • Microeconomia
  • La Microeconomia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS