Mite I Logos

Páginas: 4 (890 palabras) Publicado: 23 de enero de 2013
L'explicació racional de la realitatLes explicacions que proposa la filosofia, les explicacions racionals, es caracteritzen, per contrast amb el registre mític, pels trets següents:
El pensamentracional no recorre a divinitats o éssers sobrenaturals per explicar els fenòmens de l'Univers. El pensament racional introdueix la idea de naturalesa.
El curs dels esdeveniments deixa de servist com una cosa arbitrari en la mesura que deixa de ser interpretat com el resultat del caprici diví. La naturalesa és l'àmbit de la necessitat, les coses succeeixen necessàriament, d'acord ambcertes lleis. La raó humana pot i ha de descobrir aquestes lleis de la naturalesa.Hi ha dues actituds molt diferents davant la malaltia. Una actitud és la de considerar que la malaltia es deguda a lavoluntat dels déus i que la curació només tindrà lloc si les ofrenes que es fan en el seu honor són del seu gust. És el que passa en el cant I de la Ilíada. Els grecs ofenen el sacerdot d'Apol·lo i sóncastigats per aquest déu mitjançant el seu arc i les seves fletxes. Així narra Homer una epidèmia de pesta en el campament dels grecs. Molt diferent és concebre la salut, com farà Hipòcrates (segle VaC), com un equilibri entre els diferents humors del cos: bilis, flegma, sang, bilis negra. La salut depèn de l'equilibri d'aquests quatre humors. La malaltia s'ocasiona pel desequilibri dels humors.La curació consisteix a restablir les correctes proporcions entre els humors —mitjançant sagnies, per exemple—.
La força de l'explicació racional no es basa en l'autoritat, en la tradició o enla seva vigència social, sinó en el fet que estigui recolzada en raons sòlides, en raonaments i en observacions empíriques.
Pas gradual del mite al logosEl primer canvi en la tradició mítica esprodueix quan, amb Homer i Hesíode, la transmissió oral és complementada amb l'escriptura. Hesíode no es va conformar amb el desordre de les tradicions heretades i va provar de sistematitzar-les en la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Del mito a logos
  • DEL MITO AL LOGOS
  • Del mito al logos
  • Mito al logos
  • Mitos Y Logos
  • Del Mito Al Logo
  • Del mito al logos
  • Del Mito Al Logos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS