mite

Páginas: 3 (523 palabras) Publicado: 27 de noviembre de 2014

L'article necessita algunes millores de traducció.
cal arreglar la traducció. Col·laboreu-hi!

Representació artística d'un zombihaitià en una plantació de canya
Un zombi (sovint escrit ambla grafia anglesa zombie) és, originalment, una figura llegendària pròpia de les regions on es practica el culte vodú. Es tractaria d'un mort ressuscitat per mitjans màgics per un bruixot per tal defer-ne el seu esclau. Per extensió, ha passat a la literatura fantàstica com a sinònim de mort vivent i al llenguatge comú per a designar en sentit figurat qui fa les coses mecànicament com si fosprivat de voluntat.
D'acord amb la creença, un houngan o bruixot vudú seria capaç, mitjançant un ritual, de ressuscitar un mort, el qual restaria sotmès d'aleshores ençà a la voluntat de la persona queli retorna la vida. Aquests morts vivents són dits zombis. La paraula podria tenir relació amb el nom d'una serp divina que és objecte de culte en les regions de llengües nigerocongoleses, i ques'emparenta al terme congonzambi, que significa déu.
El 1937 la folklorista nord-americana Zora Neale Hurston va conèixer a Haití el cas de Felicia Felix-Mentor, morta i enterrada el 1907 i que,tanmateix, molts vilatjans asseguraven haver vist viva trenta anys després convertida en zombi. Hurston es va interessar en rumors que afirmaven que els zombis existien realment encara que no eren mortsvivents sinó persones sotmeses a drogues psicoactives que els privaven de voluntat. No va poder, nogensmenys, trobar dades que anessin més enllà de la mera especulació.
Diverses dècades més tard,el 1982, l'etnobotànic canadenc Wade Davis va viatjar a Haití per a estudiar què hi havia de cert en la llegenda dels zombis i va arribar a la conclusió —publicada en dos llibres: The Serpent and theRainbow (1985) iPassage of Darkness: The Ethnobiology of the Haitian Zombie (1988)— que es podia tornar algú zombi mercès a l'ús de dues substàncies en pols. Amb la primera, anomenada coup de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El mito
  • El mito
  • Mitos
  • Mitos
  • Mitos
  • El Mito
  • mita
  • los mitos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS