Modernisme

Páginas: 6 (1360 palabras) Publicado: 6 de junio de 2012
MODERNISME (1980-1910)

És el procés de transformació de la cultura catalana de cultura regional i tradicionalista en nacional i moderna. Es caracteritza per:

-Intenció de convertir el català en una llengua moderna.
-Criticar la cultura catalana del moment (rancia, mansa, antiquada...)
-Des de la premsa s'intenta canviar la mentalitat de la gent.
-Introducció de les novetats culturalseuropees. Nietzsche, Wagner, Itsen...

Els pintors modernistes més importants són Rusiñol i Ramon Casas. Els actes públics més populars van ser les festes modernistes de Sitges.

Els artistes moderns sortien tots de la burgesia enriquida, fills que volien retardar la incorporació a l'empresa. L'art es converteix en vocació.

Als modernistes els interessava modernitzar la societat catalana. Lestendències filosòfiques bàsiques van ser el vitalisme (Maragall) i el decadentisme (V.Català).

El moviment es va dissoldre el el catalanisme ja que el modernisme era molt conegut i ja no era combatiu com en els seus inicis.

Santiago Rusiñol (1861-1931)

Amb ell va néixer a Catalunya l'artista modern. Va convertir una afició en una professió.

Els seus pares van morir en possessió d'unafàbrica de cotó i Rusiñol va haver de triar entre dirigir la fàbrica (responsabilitat d'hereu) o dedicar-se a l'art, decantant-se per aquesta segona.

Va formar part de la bohèmia daurada, tot i tenir diners va treballar molt i va fer rendir el seu capital.

El tema més important de la seva obra és la vida, el sacrifici i calvari de l'artista.

Creà un mite literari: El senyor Esteve.
Creàel mite de l'artista.

L'artista modern és un sacerdot de l'art, tot i que els burgesos eren molt materialistes.

Moviments literaris

Del naturalisme es passa a l'impressionisme i modernisme “la realitat no existeix”. És subjectiva i només es pot comprendre a partir de la suggestió i emoció humanes.

En una societat que ha perdut la referència (Déu ha mort), l'art i la literatura són elsúnics substituts possibles. L'artista és un consol perquè pot construir metàfores sobre la realitat.

TENDÈNCIES FILOSÒFIQUES I ARTÍSTIQUES QUE INFLUEIXEN MODERNISME

Cap al segle XIX apareixen noves tendències filosòfiques i artístiques.

Prerafaelisme

S'inicia a Anglaterra el 1848. Rebutja la industrialització que degrada i massifica la persona. Propugna el retorn al món de la natura.Influenciat per la Bíblia, Dante...

-L'art va assolir el seu zenit al Gòtic.
-Sostenia la superioritat dels paisatgistes moderns sobre els antics.
-Propagandista de l'art: Aposta per un retorn a la natura en l'aspecte estètic: Formes gracioses, ondulades...

Simbolisme

Apareix a França a finals del XIX. Defensaven la força suggestiva de la paraula, capaç de crear un món imaginari.Consideren que la finalitat de la poesia és suggerir unes idees mitjançant l'expressió simbòlica carregada de musicalitat.

Decadentisme

França 1880-1890. Molt lligat al simbolisme. Partien de la idea d'haver arribat a la fi de la civilització i assistir a l'inici d'un període decadent. Comportava sentiments d'inseguretat, cansament i afecció a la mort. Centrava l'atenció en les cultures exòtiques iantigues. Busca la transformació de la realitat en un món de bellesa ideal.

Parnassianisme

2a meitat S.XIX. Reacció davant els excessos sentimentals del romanticisme. Rebutja el compromís social i polític de l'artista. L'únic fi de l'art és la bellesa. L'art per l'art.

Impressionisme

Finals del XIX. Els escriptors utilitzaven frases curtes, suggestives que intentaven descriure lessensacions produïdes per les coses més que elles mateixes.

Vitalisme

Doctrines filosòfiques sorgides com a reacció a l'idealisme i el positivisme. Caracteritzades per l'antiracionalisme i per l'afirmació del paper central de la vida humana en el món.
La cultura occidental ha arribat a la seva decadència, cal preparar l'emancipació de l'home de tots els valors morals per donar-li el dret a la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Modernisme
  • Modernisme
  • el modernisme
  • El Modernisme
  • modernisme
  • Modernisme
  • modernisme
  • El Modernisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS