MODIFICACI N SUSTANCIAL DE LA CONDICIONES DE TRABAJO

Páginas: 9 (2076 palabras) Publicado: 19 de mayo de 2015



DRET DEL TREBALL III
PRÀCTICA Nº 2B




Curs: 2n Relacions Laborals
Grup: 51
Temps invertit: 12 hores
Data: 28/03/2012


GRUP PRÀCTIQUES: 1
Alejandro Fuentes Mendoza


ÍNDEX

Qüestions del cas pràctic
Qüestió 13
Qüestió25
Qüestió 3 6
Qüestió 48
Bibliografia9















ACTIVITAT NÚMERO 2B (28/3/2012)
III.2.2. Qüestions a resoldre:
1. Respecte al canvi d’horari que vol adoptar laDirecció de l’empresa, determineu:
a) Si requereix la concurrència d’algun tipus de causa i, en cas de que així sigui, si es dóna en aquest cas concret, tenint present les dades que s’ofereixen al supòsit de fet.
En aquest supòsit de fet, l’empresa “Bona llet, S.L.” amb dos centres de treball, un ubicat a Granollers amb 30 treballadors y un altre situat a Matadepera amb 110 treballador; vol dur aterme una modificació en l’horari de treball. Aquesta modificació comportaria passar d’una jornada continuada de dilluns a divendres de 8 a 14h. i de 16 a 18 h. a fer una jornada continuada de 7 a 15 h. dos dies a la setmana, dimecres i divendres.
Perles dades estretes del supòsit de fet, considerem que es tractaria d’una modificació substancial de les condicions de treball, regulada per l’article41 TRLET. Em arribat a aquesta conclusió perquè es un canvi significatiu de les condicions de treball y es una decisió unilateral de la Direcció de l’empresa. A mes, estaria concurrent una de les condicions de treball modificables establertes a l’article 41.1 TRLET:
“Tendrán la consideración de modificacionessustanciales de las condiciones de trabajo, entre otras, las que afecten a lassiguientesmaterias:
a) Jornada de trabajo.
b) Horario y distribución del tiempo de trabajo.
c) Régimen de trabajo a turnos.
d) Sistema de remuneración y cuantía salarial.
e) Sistema de trabajo y rendimiento.
f) Funciones, cuandoexcedan de los límites que para la movilidad funcional prevé el artículo 39 de esta Ley.”
En el supòsit de fet,es precisa que per realitzar aquesta modificació la Direcció l’empresaesta “convençuda que el treball en horari partit redueix la productivitat i de la necessitat d’adoptar mesures per afrontar l’augment de la demanda que ha experimentat durant els darrers mesos gràcies al llançament al mercat de dos nous producte”; per tant, y si analitzem detingudament aquest paràgraf veiem que estaria concurrent els requisits causals necessaris per ser una modificació substancial,que trobem a l’apartat 1 del article 41 TRLET:
1. La dirección de la empresa podrá acordar modificacionessustanciales de las condiciones de trabajocuandoexistanprobadasrazoneseconómicas, técnicas, organizativas o de producción. Se consideraran tales las que estén relacionadas con la competitividad, productividad u organizacióntécnica o del trabajo en la empresa.

b) ¿Quin seria el procediment ques’hauria de seguir per dur a terme la modificació. Caldria negociar-lo amb la representació dels treballadors? I obtenir el seu consentiment?
Si tenim en compte que en aquesta empresa son en total 140 treballadors, i que es veuen afectats per aquesta mesura 15 treballadors, estaríem davant d’una modificació substancial col·lectiva. Així està establert a l’Estatut dels Treballadors, en el seuarticle 41.1:
“Se considera de caráctercolectivo la modificación que, en un período de 90 días, afecte al menos a:
El 10 por ciento del número de trabajadores de la empresa en aquellas que ocupen entre 100 y 300 trabajadores.”
La modificació que vol portar a terme l’empresa “Bona llet, S.L.” afectaria, com em vist anteriorment, a 15 treballadors y per tant superaria el 10% del numero de treballadorsde la mateixa.
Al ser una modificació col·lectiva, s’empararà a l’article 41.4 TRLET, abans de notificar als treballadors aquesta mesura, s’haurà d’iniciar un període de consultes, amb una duració màxima de 15 dies. Aquesta obligació de negociar amb els representants dels treballadors no es vinculant, no comporta l’obligació de arribar a un acord i l’empresari podrà portar a terme la mesura tant...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Condicionamiento y Modificaci n conductual
  • La Modificaci N Gen Tica
  • Modificaci n aby 131
  • EL MODELO DE MODIFICACI N DE CONDUCTA
  • Modificaci N De Romeo Y Julieta
  • modificaciones sustanciales de trabajo
  • Condiciones de las multinacionales y condiciones de trabajo.
  • Modificaci n de la conducta mi parte 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS