MPOSICIÓ SOBRE EL CONSUM I HISENDES DESCENTRALITZADES

Páginas: 20 (4817 palabras) Publicado: 21 de marzo de 2013
Estudis d'Economia i Empresa 01.011 Sistema Fiscal I Semestre 010-11/març11
Solucions orientatives
Prova d'avaluació contínua 4
IMPOSICIÓ SOBRE EL CONSUM I HISENDES DESCENTRALITZADES
Exercici 1
Respon de manera raonada però breu (màxim, cinc línies) les següents qüestions:
1. Creus que la determinació de la base de l’IVA de tipus producte brut incentiva la inversió empresarial?A l’hora de determinar el valor afegit que constitueix la base imposable de l’impost, l’IVA tipus producte brut permet deduir de les vendes les compres de productes intermedis, però no el valor dels béns de capital, ni en el moment de la seva adquisició ni a mesura que s’utilitzen, mitjançant el valor de la seva depreciació. El fet de no permetre la deducció de l’IVA suportat en els bénsd’inversió fa que aquests resultin més costosos, per la qual cosa hem de concloure que desincentiva la inversió empresarial.
2. Suposa que una empresa fabricant d’un producte el ven al consumidor final. Per tal d’afavorir aquest consum, es modifica la llei establint que el producte estarà exempt d’IVA. Com creus que afectarà als resultats de l’empresa productora?
Que el producte estigui exemptimplica que l’empresa fabricant no podrà deduir l’IVA suportat. Si no modifica el preu de venda, això suposaria un sobrecost que faria reduir els seus beneficis. No obstant, la nova exempció li permet pujar el preu sense que el consumidor ho percebi. Per tant el més normal és esperar que augmenti el preu en una quantia superior a la de l’IVA suportat no deduïble i inferior a l’IVA que s’hadeixat de repercutir, augmentant així el benefici unitari i el nombre d’unitats venudes.
3. Quines són les principals crítiques que es poden fer a l’impost sobre el tabac?
La justificació de l’impost sobre el tabac s’ha basat tradicionalment en la necessitat de restringir un consum que té costos socials significatius. Les principals crítiques que se li poden fer són la dificultat demesurar correctament aquest cost social, el fet que es basi en un judici moral del legislador que el consumidor no ha de compartir necessàriament i, finalment, que pot incitar l’evasió fiscal.
4. Davant l’escassetat d’un determinat producte, que no compta amb productes substitutius en el mercat, les autoritats opten per introduir un impost sobre el consum d’aquest producte amb finalitats deracionament. És adequada la mesura?
La introducció d’un impost sobre el consum amb finalitats de racionament és adequada si permet desplaçar la demanda, disminuint el consum dels productes gravats i augmentant la dels seus substitutius. Si un producte no té productes substitutius al mercat, no es pot produir aquest desplaçament de la demanda, per la qual cosa la mesura resultarà d’escassaefectivitat.
5. Creus que els impostos sobre els consums de béns de luxe són contraris a l’equitat?
Els impostos sobre consums específics són regressius i, per tant, contraris a l’equitat, si graven béns de consum molt generalitzat, ja que el percentatge de renda destinada a aquests consums és proporcionalment més elevada en persones de rendes baixes. No obstant, això no és així en el cas delsbéns de luxe, caracteritzats precisament per què el seu consum augmenta més que proporcionalment a l’augmentar la renda, cosa que fa que siguin progressius.
6. Creus que la fórmula adoptada per l’IVA comunitari valora adequadament la base de l’impost?
01.011_PAC4_Solucions.doc
PAC4. Imposició sobre el consum i hisendes descentralitzades
Pel que fa a la valoració de la base, lafórmula que adopta l’IVA comunitari és la corresponent al tipus consum. L’IVA tipus consum té l’avantatge d’una major simplicitat però no quantifica el valor afegit d’una manera tan correcta com l’IVA tipus renda ja que, a diferència d’aquest darrer, prescindeix de l’efecte de la variació d’existències i, a més, imputa els béns d’inversió totalment en el moment de la seva compra i no...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ensayo Sobre El Consumo Me Consume
  • TALLER I DE SOCIOLOGÍA DEL CONSUMO
  • Producció i consum d'energia
  • Ensayo sobre el consumismo
  • Ensayo sobre "vida de consumo"
  • Ensayo sobre Consumismo
  • Ensayo Sobre El Consumo De Las Drogas
  • Ensayo Sobre El Consumismo En México

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS