Mundo contemporanio

Páginas: 18 (4495 palabras) Publicado: 27 de julio de 2013
L’imperialisme
1.Fixa’t en la imatge
a) Quina acció està fent el personatge?
L’acció del personatge anomenat Cecil Rhodes es mostra una actitud de superioritat. És creu el governador, el líder de tot Àfrica. Podem observa que l’expressió de la seva cara és de creure’s una persona amb molts més drets que altres.

b) Quin projecte colonial representa aquesta imatge? Es va poder dur a terme?El projecte colonial d’aquesta imatge representa el projecte britànic que pretenia connectar el nord d’Àfrica amb el sud per mitjà del ferrocarril el Caire-el Cap, amb l’objectiu de dominar la façana oriental del continent i controlar l’oceà Índic. La Gran Bretanya va obtenir en aquesta cursa alguns dels territoris amb productes més abundants (diamants, or, etc.) i de gran valor estratègic perfacilitar l’accés a l’Índia (Canal de Suez).
c) Cerca informació sobre Cecil Rhodes i explica el seu paper en la colonització britànica d’Àfrica i en el conflicte dels bòers.
El paper de Cecil Rhodes va ser representant del capitalisme colonial britànic britànic representant del capitalisme colonial britànic, tenia un concepte místic de l'imperialisme. Es deu en gran part a ell la concepció del'eix El Cap-El Caire, que durant molt temps va inspirar la política colonial britànica i que va acabar fent-se realitat a costa de les aspiracions portugueses, franceses i alemanyes a Àfrica.
Rhodes va utilitzar la seva riquesa i la del seu soci de negocis Alfred Beit i altres inversors per seguir el seu somni de crear un Imperi Britànic als nous territoris cap al nord per l'obtenció de lesconcessions minerals dels caps més poderosos. Volia colons britànics i polítics locals i governadors, com ell. Això el va posar en conflicte amb molts a Gran Bretanya, així com amb els missioners britànics que no estaven a favor del que succeïa a la colònia. No obstant això, Rhodes va guanyar perquè ell pagaria per administrar els territoris al nord d'Àfrica del Sud , ja que l'Oficina Colonial no teniaels fons per fer-ho, i la seva presència impediria als portuguesos, els alemanys o els bóers moviments al sud d'Àfrica central.
Va haver-hi dos guerres bóers disputades entre l'Imperi Britànic i dues repúbliques independents bòers.

La resistència dels bòers a federar-se amb el Cap el va enfrontar directament al Transvaal. El 1896 va fracassar una expedició britànica manada per Jamesoncontra el Transvaal, i Rhodes va haver de dimitir, a causa de les crítiques al Cap i a la Gran Bretanya.
Sintetitza
b) Representa en un quadre sinòptic les causes de l’imperialisme.

Causes econòmiques:

1.Europa va ser afectada per una gran crisi de superproducció, cercava nous mercats per:
-Exportar la producció.
-Aconseguir matèries primeres.
2. Utilitzar mà d’obra no qualificada.
3.Invertir capital i obtenir beneficis.

Causes polítiques i demogràfiques:

1. Polítiques: Augmentar el domini polític i militar internacional.
2. Demogràfiques: El creixement natural de la població europea va afavorir els fluxos migratoris.

Causes ideològiques:

1.Interès científic per explorar el món.
2.Visió racista d’Europa.
c) Quins dos grans projectes es van enfrontar en lacolonització d’Àfrica? Què va ser la Conferència de Berlin?
Els dos grans projectes que es van enfrontar en la colonització d’Àfrica fou:
Projecte britànic: Que pretenia connectar el nord d’Àfrica amb el sud per mitjà del ferrocarril, amb l’objectiu de dominar la façana oriental del continent i controlar l’oceà Índic.
Projecte francès: Que pretenia exercir el domini d’una franja que s’entenia en sentitest-oest.
La conferència internacional de Berlín va ser convocada pel canceller alemany Bismark (1885) al veure aquesta situació, a la qual van assistir 14 països europeus. El resultat fou l’elaboració d’una acta que estipulava algunes condicions per a l’expansió colonial a Àfrica: garantir la lliure circulació pel riu Níger i Congo (vies de penetració als territoris i per entrar i extreure...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ciencias del mundo contemporanio
  • Ciencias del mundo contemporanio
  • mundo contemporanio
  • CIENCIAS DEL MUNDO CONTEMPORANIO
  • Historia del mundo contemporanio
  • Ciencia Del Mundo Contemporanio
  • Ciencias del mundo contemporanio
  • teoria contemporania

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS