nada

Páginas: 5 (1031 palabras) Publicado: 19 de octubre de 2014
Notícies sobre l’univers

La galàxia més llunyana coneguda

Un equip d'astrònoms nord-americans ha descobert la galàxia més llunyana coneguda , la llum va ser emesa quan l'Univers només tenia un 5 per cent de la seva edat actual de 13.800 milions d'anys .

La galàxia , batejada z8 - GND - 5296 , és única comparada amb altres descobriments similars ja que la seva distància ha pogut serconfirmada per un espectrògraf " , afirma l'astrònom Bahram Mobasher de la Universitat de Califòrnia. La galàxia va ser detectada entre 43 candidates , mitjançant imatges infraroges preses pel Telescopi Espacial Hubble , i la seva distància va ser confirmada per les observacions realitzades amb el sofisticat espectrògraf MOSFIRE del Telescopi Keck a Hawaii .
Estudiar les primeres galàxies resultadifícil perquè quan la seva llum arriba a la Terra s'ha desplaçat cap a la part infraroja de l' espectre causa de l'expansió de l'Univers , en un fenomen anomenat desplaçament al vermell ( redshift ) .
Per això, els astrònoms recorren a espectrògrafs cada vegada més sensibles situats en telescopis a la Terra , capaços de mesurar el desplaçament al vermell de la llum de la galàxia , que ésproporcional a la seva distància .
L'equip, liderat per Steven Finkelstein , de la Universitat de Texas , i Dominik Riechers , de la Universitat de Cornell ( Nova York ) , va observar també que la nova galàxia té una taxa de formació d'estrelles " sorprenentment alta ", unes 300 vegades al any la massa del nostre sol , en comparació amb la Via Làctia, que forma només entre dos i tres estrelles l'any.

"Aquests descobriments aporten pistes sobre el naixement de l'Univers i suggereixen que pot albergar zones amb una formació d'estrelles més intensa de la que es creia " , va afirmar Finkelstein. Amb la construcció de telescopis cada vegada més grans a Hawaii i Xile i del telescopi James Webb en l'espai, a finals d'aquesta dècada els astrònoms esperen descobrir moltes més galàxies a distàncies encaramés grans, segons Mobasher.

Un planeta similar a la terra

Un equip d’astrònoms ha definit per primera vegada el color d’un planeta que orbita al voltant d’una estrella que no és el Sol, té un to cobalt que recorda a la Terra vista des de l’espai, segons ha informat l’Agència Espacial Europea (ESA).
El planeta es coneix com HD 189733b, i els astrònoms l’han pogut estudiar utilitzant eltelescopi Hubble de la NASA i la ESA, i han pogut descobrir que té una atmosfera molt exòtica i canviant en la que abundes les flamarades violentes.
Està situat a una distancia de 63 anys llum, aquest planeta (HD 189733b) es un dels exoplanetes mes propers a la Terra i ha estat estudiat en profunditat amb diversos telescopis.

El color blau que té no prové del reflex d’un oceà tropical, sinó que esdeu a la nuvolosa i turbulenta atmosfera en la que hi ha partícules de silicat, que desprèn llum d’aquest color.
“És difícil saber que és exactament el que causa el color de la atmosfera d’un planeta, però aquestes noves observacions afegeixen una nova peça al puzle sobre la naturalesa i la atmosfera de HD 189733b”, va dir el director del programa d’observació amb Hubble, Frédéric Pont.L’efecte de la lluna sobre la son

Els científics Christian Cajochen i Anna Wirz-Justice del Centre de Cronobiologia d’un hospital psiquiàtric suís de la Universitat de Basilea han estat els principals autors que pogut demostrar que les persones dormen 20 minuts menys quan la lluna està en la seva plenitud.

Els científics afirmaven que la lluna plena influïa sobre la son dels humans, fins i totquan l’humà no veu la lluna o no coneix la fase lunar d’aquell dia. Per demostrar-ho van realitzar un experiment. Els científics van utilitzar el doble cec o emmascarament, és a dir, ni els subjectes ni els investigadors coneixien perfectament l’estudi de Cajochen. Va agafar 33 voluntaris de dos grups d’edat diferent i els van fer dormir a un laboratori de l’hospital. Per mesurar la qualitat de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • la nada de nada
  • nada de nada
  • nada de nada
  • nada de nada
  • no se nada nada nada
  • Nada nada nada
  • Nada de nada
  • Nada de Nada

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS