Nous recursos digitals per a les aules: avantatges, inconvenients i problemes tècnics

Páginas: 7 (1555 palabras) Publicado: 27 de diciembre de 2013
Nous recursos digitals per a les aules: avantatges, inconvenients i problemes tècnics

1.- Introducció
En aquests últims anys, s’han produït canvis importants en el treball diari dins les aules de col·legis i universitats d’arreu del món a causa del progressiu ús dels diferents recursos digitals. D’aquesta manera, en l’afany de millorar la qualitat i l’eficiència de l’aprenentatge escolar,els centres educatius aposten cada vegada més per l’ús de les noves tecnologies. Més enllà de les peculiaritats tècniques, els nous suports d’informació, com Internet o els discs digitals, esdevenen una gran innovació comunicativa, i aporten un llenguatge propi, uns codis específics orientats a generar modalitats de comunicació alternatives i nous entorns d’aprenentatge col·laboratiu senselimitacions temporals ni espacials.

En aquests moments, hi ha una gran quantitat de recursos digitals elaborats per empreses, per experts en la matèria, per internautes anònims o pels professors mateix. És més, mitjançant les Tecnologies de la Informació i Comunicació, els docents tenen la possibilitat de replantejar-se les activitats tradicionals d’ensenyament, per aconseguir ampliar-les icomplementar-les amb noves activitats i recursos d’aprenentatge. Així mateix, en els principals portals educatius, s’hi poden trobar materials didàctics de gairebé totes les àrees curriculars, molts d’ells d’accés gratuït. També resulta de gran interès, la possibilitat de crear documents ajustats a objectius i necessitats concretes. D’altra banda, els recursos digitals permeten treballar en projectestelemàtics, entorns de treball col·laboratius més enllà del recinte d’estudi; ajuden a contactar amb alumnat i professorat d’altres indrets i potencien l’educació intercultural a través del coneixement directe del que succeeix en altres parts del món.

Per tal de facilitar la lectura i la comprensió del text, s’ha dividit l’article en tres apartats. En primer lloc, s’analitzaran els avantatges de l’úsdels recursos digitals a les aules, on a més, s’aprofundirà en els aspectes clau pels quals els centres educatius haurien de potenciar l’ús dels nous recursos digitals i de les noves tecnologies. En segon lloc, s’estudiaran els inconvenients que acostumen a aparèixer en aquest àmbit. En tercer i darrer lloc, s’examinaran els problemes tècnics que poden sorgir en aquest entorn.

2.- Avantatges2.1- Aprendre i utilitzar les noves eines TIC
L’ús dels nous recursos digitals suposa aprendre i utilitzar les noves eines TIC que en l’actualitat ja tenen un paper molt important dins la societat. Així, una correcta utilització dels materials facilita la creació de documents, que resulten de més qualitat tant a nivell estètic com de continguts. A més, s’aconsegueix potenciar la motivació del’alumnat a través de l’impacte visual que ofereixen les modernes interfícies gràfiques i fan més atractiva qualsevol tasca. Aquest fet permet als docents impartir les classes de forma més dinàmica i augmentar el nivell d’implicació i participació de l’alumnat en el moment de realitzar els diferents treballs.

2.2- La navegació per la Xarxa
El ràpid accés a Internet permet consultar informació a laxarxa a qualsevol hora i des de qualsevol punt del país. Per això, a més de proporcionar un ampli ventall de possibilitats a l’hora de buscar informació, també facilita l’accés als mitjans de comunicació i apropa la realitat social a la realitat educativa a través d’espais Web com són els diaris digitals, les xarxes socials, els vídeos en línea, etc. Al mateix temps, tant el professorat coml’alumnat poden aprofitar la connexió a la xarxa per realitzar treballs en grup, compartir recursos o bé per intercanviar informació amb companys d’altres centres educatius.

2.3- Formació autònoma i autoavaluació
Un altre punt important és que els recursos digitals permeten augmentar la formació autònoma de l’alumnat i ajuden a l’estudiant a dur a terme tasques rutinàries sense necessitat d’un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Avantatges I Inconvenients De La Subcontractació
  • Tipus D'Empresa Tràmits Avantatges Inconvenients
  • aula de recursos
  • Problemas En El Aula
  • Problemas del aula
  • Problema en el aula
  • Problemas en el aula
  • Mitjans Tècnics De Vídeo I Televisió

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS