Olympe De Gouges

Páginas: 5 (1070 palabras) Publicado: 19 de febrero de 2013
OLYMPE DE GOUGES
Olympe de Gouges (Montauban, França, 7 maig 1748 - París, 3 de novembre de 1793)
Va ser escriptora, dramaturga, panfletista i política francesa, autora de la Declaració dels Drets de la Dona i de la Ciutadana (1791).
Biografia
Va néixer a Montauban, en una família burgesa. Es va casar als 17 anys amb un home gran amb el qual no va ser feliç,va quedar vídua al cap d’un tempsi amb un fill. Decebuda amb el matrimoni, es va negar a tornar-se a casar.
A principis de 1770, es va traslladar a París on es va preocupar que el seu fill rebés una molt bona educació. Portava una vida burgesa, i freqüentava els salons literaris parisencs on va conèixer a l'elit intel·lectual del segle d'or francès. Va emprendre llavors una carrera literària.
Va escriure diverses obres deteatre i va muntar una companyia teatral itinerant que recorria la regió de París, sense que els seus ingressos li permetessin mantenir. Però ràpidament les seves obres van començar a ser representades en teatres de tota França.
El 1791 va escriure la seva famosa Declaració dels Drets de la Dona i la Ciutadana
Va defensar la separació de poders. Va recolzar al principi la monarquia constitucional,però es va adherir ràpidament a la causa republicana i es va oposar a la condemna a mort de Lluís XVI el 1793.
Va ser detinguda per l’acusació d’haver fet un cartell girondí (un partit de l’època). Malalta per culpa d'una ferida que s'havia infectat, va ser transferida a una infermeria carcerària. Olympe de Gouges va reclamar sense descans que se la jutgés per poder defensar-se de les acusacionsque pesaven sobre ella.
Olympe va ser portada davant el tribunal revolucionari sense poder disposar d'advocat. Es va defensar amb valor i intel·ligència en un judici sumari que la va condemnar a mort per haver defensat un estat federat, d'acord amb els principis girondins. Va ser guillotinada l'endemà, el 3 de novembre de 1793.

El pensament i les obres
Els seus treballs van ser profundamentfeministes i revolucionaris. Va defensar la igualtat entre l'home i la dona en tots els aspectes de la vida pública i privada, incloent la igualtat amb l'home en el dret a vot, en l'accés al treball públic, a parlar en públic de temes polítics, a accedir a la vida política, a posseir i controlar propietats, a formar part de l'exèrcit, i també en l’àmbit familiar i eclesiàstic. Olympe de Gouges vaescriure:
La dona té el dret de pujar al cadafal, ha de tenir també el de pujar a la Tribuna.
Així mateix va realitzar plantejaments sobre la supressió del matrimoni i la instauració del divorci, i va militar pel reconeixement patern dels nens nascuts fora de matrimoni.
Va ser també una precursora de la protecció de la infància i als desfavorits, en concebre en grans línies, recomanar lacreació de tallers nacionals per als aturats i llars per a captaires.

Reconeixement
En vida, Olympe de Gouges va ser descreditada per la incomprensió de les seves idees. La seva obra va caure en l'oblit, mentre la mala interpretació dels seus escrits va contribuir a convertir-la en objecte de menyspreu i burla al llarg del segle XIX, on gran part dels la intel·lectuals francesos rebutjavenfrontalment la idea que una dona hagués estat ideòloga revolucionària. Es va dir d'Olympe de Gouges que amb prou feines sabia llegir i escriure, es va sospitar de l'autoria de les seves obres i es va dubtar de la seva capacitat intel·lectual fins a arribar a qüestionar les seves facultats mentals.
Al final de la Segona Guerra Mundial, Olympe de Gouges es va convertir en una de les grans figureshumanistes de França al final del segle XVIII.

Declaració dels Drets de la Dona i de la Ciutadana (1791)
Olympe de Gouges va redactar una adaptació de la Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà canviant en molts casos la paraula home per dona.
Els 10 primers drets, per fer-nos una idea:
I - La dona neix lliure i roman igual a l'home en drets. Les distincions socials només poden estar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Olympe de Gouges
  • Olympe De Gouges
  • Olympe de Gouges
  • Olympe de Gouges (CAT)
  • Tica Olympe De Gouges Copia
  • Olympe De Gouges
  • Olympe De Gouges
  • olympe de gouges

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS