oposicions mossos

Páginas: 3 (567 palabras) Publicado: 26 de octubre de 2014
TEMA A.1.
Història de Catalunya i de la policia (part): de la formació de Catalunya al segle XVIII
1.L’antiguitat a Catalunya
La història de Catalunya com a tal no comença pròpiament fins al’edat mitjana i, per tant, el passat remot del nostre país se circumscriu a l’activitat de pobles diversos en un territori que a la llarga serà el que tindrà sentit polític amb el nom de Catalunya.L’historiador Vicens Vives va definir Catalunya com a ‘’redós’’ i ‘’passadís’’, ‘’redós’’ on es configuraran cultures pròpies i autòctones i ‘’passadís’’ per on circularan tota mena de pobles vinguts defora, configuraran l’especialitat de l’antiguitat de Catalunya.
2.La Catalunya romana
La ciutat romana va ser el centre d’un vast imperi mediterrani que comprenia la península Ibèrica. Fou en eltranscurs de les guerres púniques entre Roma i Cartago quan els romans van desembarcar a Catalunya: el 218 a. De C.
El territori català, pel fet d’estar situat al vesant mediterrani, va ser l’objecte d’unaromanització intensa, la qual cosa va significar l’adopció de les formes econòmiques, socials, polítiques i culturals de la civilització llatina.
La ciutat més important de la Catalunya romana va serTarraco, on es reproduïa l’estructura urbanística típica de les ciutats romanes (fòrums, termes, amfiteatres, circ, aqüeductes, muralles...). A la llarga, el contacte del llatí amb les llengüesexistents va propiciar el naixement de les llengües romàniques, entre les quals hi ha català.
Entre els segles V i VIII, els visigots van conformar una entitat política peninsular monàrquica, amb Toledocom a capital, no exempta de tensions que no van permetre una cohesió absoluta, molt romanitzada, de base agrícola i rural i convertida al catolicisme (s.VI). El 711, bandes armades del nord d’Àfricaentraren a la Península, derrotaren els visigots i, ràpidament, ocuparen el territori.
3. El naixement de Catalunya
-El naixement de Catalunya se situa entre els segles IX i X. L’antecedent...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • el mossad
  • Moss
  • Moss
  • Mossad
  • Mosso
  • Moss
  • mosses
  • Moss

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS