Pac 1 Història De La Psicologia

Páginas: 7 (1736 palabras) Publicado: 9 de octubre de 2011
1.1- Descriu breument quines són les principals característiques de la corrent epistemològica on s’emmarca l’autor justificant-ho amb cites a partir del text.

>
>

Percepcions és el nom genèric que Hume dóna als continguts de la ment, que són les impressions i les idees. La diferència entre impressions i idees és simplement una diferència psicològica. Es distingeixen pel seu grau de forçaamb la qual es manifesten a la nostra ment. Un exemple: no és el mateix donar-se un cop al cap (impressió) que recordar que abans t’has donat un cop al cap (idea). Tot i això la diferència és la seva importància epistemològica.

>


Hume afirma que les idees valuoses per al coneixement han de tenir el seu origen en impressions, o sigui, en les experiències. Per això, si tenim dubtes sobreel valor d'alguna idea, hem de preguntar-nos de quina impressió se’n deriva, quina experiència li dóna suport, i si no és possible assignar-li una, llavors hem de rebutjar-la. Aquesta diferència el porta a afirmar la falta de sentit d’alguns grans conceptes de la filosofia com la causa, la substància, el jo, el món extern o Déu. Un exemple: si algú diu que l’ànima no es mor quan el cos ho fa, peròno pot aportar-ne proves empíriques, pensarem que la seva afirmació és falsa. Totes aquestes afirmacions de Hume demostren que era un pensador empirista.

1.2- Determina a quines altres corrents i autors coetanis s’oposa la seva argumentació (raona i justifica la teva resposta).

L'empirisme de Hume és clar en la seva argumentació, i en la diferència que fa entre impressions i idees. Aquestadiferència és molt extremista des del punt de vista epistemològic, perquè amb ella fa una crítica a la tradició filosòfica i a l'escepticisme. Amb tot això, afirma que no existint Déu, la raó humana està abocada a l'escepticisme, no moral, però sí metafísic. Per contra, Descartis pensador racionalista, va dir que de no ser perquè Déu existeix no podríem estar segurs que diferenciem la nit del dia oque existeix un món independent de nosaltres. Per tant, si tenim certesa moral de moltes coses, no tenim seguretat metafísica sobre això.

Segons Hume, el coneixement ha d’estar sotmès en tot moment a l'experiència i mostra els problemes del coneixement acumulat mitjançant procediments inductius. Per això, encara que en la nostra vida quotidiana ens comportem sense dubtar de moltes coses, laseguretat moral, el contrari de qualsevol qüestió de fet és sempre possible, no tenim seguretat metafísica. En canvi, Descartis afirma d'aquestes realitats l'existència de les quals no pot ser provada empíricament es troba la de la ment o el jo, just allò que per a Descartis resultava indubtable.

2.1- Com explica l’autor la diferència entre impressions i idees? Quines relacions s’estableixenentre elles?

Hume creia que tot el coneixement humà provenia dels sentits, i totes les percepcions de la ment es divideixen en dues classes: impressions i idees.
Les impressions són els fenòmens psíquics actuals, les vivències del present, les experiències intenses. Són les experiències a través dels sentits que vivim de manera inconscient, quan veiem, escoltem, tasten, sentim, estimem, odiem,desitgem. En canvi, les idees o pensaments són fenòmens psíquics reproduïts, són experiències menys intenses, amb un caràcter difús. Són les experiències conscients que ens fan reflexionar sobre alguna de les sensacions anteriorment esmentades.

L'origen d’aquestes percepcions segueix un ordre establert: primer es produeix una idea de sensació, després apareix la impressió de reflexió queprodueix noves idees i noves impressions de reflexió, i així successivament. Hume també afirma que les idees no són més que còpies de les nostres impressions, on ens resulta impossible no pensar en res que hagin sentit anteriorment mitjançant els sentits interns o externs. Per tant, Hume afirma que no podem tenir la certesa que una cosa que no podem veure ni tocar existeixi, com per exemple l’anima o...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Pac 1
  • Pac 1 história de la psicologia
  • Pac 1. Historia De La Psicologia
  • Pac 1 psicologia del desenvolupament
  • PAC 1 PSICOLOGIA DEL LLENGUATGE
  • PAC 3 HISTORIA DE LA PSICOLOGIA
  • Historia De La Psicologia PAC 4
  • Pac 3 Història Psicologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS